Hem

Kontaktuppgifter

Migrationsverket stoppar skenanställningar

Publicerad: 2019-09-10

Bakgrunden är den att två av assistansbolagen som misstänks vara inblandade i flera fall av skenanställningar har sitt säte i Örebro. Bolagen misstänks för att ha erbjudit anställningar med syfte att personer ska kunna komma till Sverige.

Enligt uppgifter har Sveriges Radio P4 Örebro gått igenom alla ansökningar som rör assistansbolagen Kraft och Nordica från 2015 och där Migrationsverket sagt nej till arbetstillstånd.

I 27 av avslagen misstänker Migrationsverket att det då handlar om skenanställningar. I ett av besluten står det:
"Migrationsverket bedömer att ditt anställningserbjudande inte är seriöst menat och att det upprättats i syfte att bereda dig möjlighet att vistas i Sverige."

Läs mer om nyheten på Sveriges Radio P4 Örebro

Humana har nolltolerans mot all fusk
Humana beslöt redan 2012 att vi inte skulle tillämpa arbetskraftsinvandring i vår verksamhet. Det man från vissa företagssida är förkastligt och förstör både för oss som är seriösa utförare och för våra kunder.

Vi har nolltoleransen mot all fusk och att man blir ”förbannad” när sånt här uppkommer. Det skadar för de som bäst behöver reformen och vi kommer fortsätter att ta kampen för våra kunder och mot de som fuskar, kommenterar Andreas Westlund, VD Personlig Assistans Humana.

Enligt Andreas Westlund är det tyvärr inte första gången som Örebro lyfts upp som dåligt exempel när det gäller fuskande assistansbolag. För nåt år sedan skrev Nerikes Allehanda några artiklar i ämnet.

Det som var positivt den gången var att man lyfte upp Humana som en av de stora och seriösa aktörerna. Som det ledande assistansbolaget har vi extra många skäl att vara goda företrädare för både våra kunder och vår bransch.