Hem

Kontaktuppgifter

Regeringen omöjliggör goda villkor i assistansbranschen

Publicerad: 2019-09-03

Statens låga ersättningsnivåer gör det allt svårare för seriösa assistansanordnare att få ekonomin att gå ihop. Politiker som värnar den svenska modellen måste agera.

Läs hela debattartikeln på Dagen Samhälle

Vårdföretagarna konstaterar att statens låga nivå på assistansersättningen gör det allt svårare för seriösa assistansanordnare att få verksamheten att gå ihop. Sedan 2014 har uppräkningen av assistansersättningen varit lägre än de kollektivavtalade löneökningarna.

I förlängningen riskerar detta att leda till minskad valfrihet för alla assistansberättigade. Det är djupt olyckligt. Det finns en rad viktiga problem som måste lösas, bland annat sondmatning. Men det gör inte frågan om ersättningsnivån mindre viktig.

Andreas Westlund
VD, Humana Personlig Assistans