Hem 020-30 31 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

Sveriges Radios Kaliber granskar polisutdrag för assistenter

Publicerad: 2019-09-27

I det senaste avsnittet av radioprogrammet Kaliber rapporterar man att ”inget av de tre största assistansbolagen kräver polisutdrag vid rekrytering av assistenter till vuxna kunder”. De menar att det finns en risk att vi anställer personliga assistenter med ett kriminellt förflutet.

Anna Sjöholm Hultblad, kvalitetschef på Humana och Josefin Mikaelsson, chefsjurist på Humana kommaterar detta:

"Den 1 januari 2011 trädde lagen om att det ska krävas utdrag ur polisregister när man rekryterar personliga assistenter till barn ikraft. Det finns liknande lagstiftning när det gäller arbete med barn i andra verksamheter, till exempel skola och barnomsorg.

På Humana begär vi alltid polisregisterutdrag i samband med rekrytering av assistenter till barn. Om en vuxen kund önskar att vi begär registerutdrag så gör vi det. Det är kunden som bestämmer, det är det som är det grundläggande.

Läs hela nyheten i sin helhet på Sveriges Radio