Hem

Kontaktuppgifter

Regeringen backar efter remisskritik

Publicerad: 2019-12-11

Regeringens förslag om att göra samtliga hjälpmoment kring andning och sondmatning till assistansberättigande grundläggande behov har kritiserats hårt av Humana och flera andra remissinstanser.

Anledningen till kritiken är regeringens formulering i sitt förslag, att grundläggande behov kan ge rätt till personlig assistans "till den del behovet är av mycket privat och integritetskänslig karaktär." En sådan snäv formulering skulle göra det svårare överlag att få personlig assistans och risken att förlora assistanstimmar överhängande.

– Det är inte avsikten att på något sätt skärpa praxis eller försvåra för någon som har rätt till assistans. När vi nu misstänker att det skulle kunna tolkas på det sättet gör vi det på ett annat sätt, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

– Nu ska det bli spännande att se vad det kommer för förslag istället, säger Humanas chefsjurist Josefin Mikaelsson. Risken är att allt skjuts på framtiden igen, men vi får hoppas att regeringen lyckas skriva fram ett vettigt lagförslag.