Hem

Kontaktuppgifter

Lilmix.Para – ett unikt lag inom svensk E-sport

Publicerad: 2021-12-16

Fem killar med Duchennes muskeldystrofi fördes samman tack vare actionspelet Counter Strike. Nyligen hemkomna från Dreamhack siktar laget på fortsatta framsteg. "De har utvecklats i en fantastisk hastighet", säger lagets coach.

Mellan 25 och 28 november genomfördes Dreamhack Winter i Jönköping. Dreamhack arrangeras två gånger per år och är världens största LAN-party där människor under några dagar kopplar in sina datorer och spelar, tävlar i turneringar, umgås och deltar i diverse andra aktiviteter. Bland deltagarna fanns laget Lilmix.Para, som både deltog i turnering och hade en egen programpunkt. Laget bildades för ungefär ett halvår sedan efter att ha hittat varandra i Sigge ”Siggelito” Stengårds livestream av Counter Strike: Global Offensive, även kallat CS:GO.

Fotograf: Cheyenne Olander. 

– En person hörde av sig till Sigges pappa Martin som skötte chatten när Sigge streamade och sa att: ”vi har också den här muskelsjukdomen, vill Sigge spela med oss?” Sen började de träna tillsammans, säger lagets Coach Kim Danneholt. Så kom det sig att fem killar som alla har den progressiva muskelsjukdomen Duchenne började spela ihop. På kort tid har de fått stor uppmärksamhet och sponsrats av bland annat Permobil, som var med och dokumenterade killarnas upplevelser på Dreamhack.

Vägen till Dreamhack

En av lagets medlemmar är Emil ”LoGGan" Appelqvist, 21år. Han började spela CS:GO för cirka sju år sedan, men det är första gången som han spelar i ett lag.

Man känner mer samhörighet, att man är med några och inte själv mot världen. Vi är ett lag som samarbetar, säger Emil

I laget spelar även Emils bror.

Counter Strike: Global Offensive är ett förstapersonskjutspel som spelas mellan två lag som anfallare och försvarare. För att vinna behöver försvararna eliminera medlemmarna i motståndslaget och/eller se till att en bomb inte detonerar innan tiden är slut.
– Många tror det bara handlar om att skjuta varandra i ansiktet, men det är som alla andra sporter, det handlar om att vinna eller förlora. Det är som ett stort schackspel. Du behöver inte vara bäst på att sikta, man kan vinna för att man är mycket smartare än motståndarna, säger coachen Kim.

Träningen

Det är ingen tvekan om att laget gjort en seriös satsning för att bli så bra som möjligt. Med hjälp av coachen Kim Danneholt så tränar de flera timmar per dag, fyra gånger i veckan.

– Jag är som en fotbollstränare och ser över hur vi tränar, hur vi ska äta och sova och gör upp ett träningsschema, säger Kim.

Varje träningsdag brukar bestå av en timmes teori, två timmar lagträning mot andra lag eller personer, samt cirka 40 minuter individuell träning. De spelar också två matcher i veckan i Challenger League, vilket nivåmässigt är ungefär som division 2. Ofta tränar killarna mer än de mål som satts upp, men det är viktigt att träningen ändå har ganska fria ramar och att om någon inte orkar just den dagen så ska det finnas utrymme för det. För laget ska vara en plats där alla är välkomna och kan delta på sina villkor och utifrån sina förutsättningar just den dagen.

Då muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi successivt bryter ner musklerna i kroppen tillkommer vissa svårigheter även i spelandet då CS:GO inte bara kräver taktik utan också mycket snabbhet.

– Det som kan vara jobbigt är att dra musen och trycka på tangenten, säger Emil.

Coachen Kim berättar att alla killarna i Lilmix.Para utvecklats något enormt under tiden de spelat tillsammans. De har gått från att spela som individer till att börja samarbeta och spela som ett lag. Han beskriver också att de problem han ser, eller utmaningar där han tror att de ska fastna, alltid tycks lösa sig lättare än han trott. Detta för att killarna är vana vid att hitta kreativa lösningar eftersom de inte kan göra allt på samma sätt som andra.

De har utvecklats i en fantastisk hastighet tack vare sina funktionsnedsättningar. Man förväntar sig att det ska ta en viss tid, men de överträffar alltid de mål jag satt på dem eller mig själv. Det tar ofta hälften av tiden jag tror det ska ta, säger Kim.

De sista förberedande stegen

Eftersom killarna i laget är utspridda i olika städer i Sverige sker den huvudsakliga kontakten och träningen digitalt. Det krävs en hel del både ekonomiskt och praktiskt för att kunna samlas på samma ställe då det inte bara handlar om att killarna själva ska kunna resa, utan också assistenter och/eller föräldrar, samt allt annat som ska fungera. Två veckor före Dreamhack var det dock dags för den första fysiska träffen, ett träningsläger i Jönköping. Det blev inte bara en chans för laget att bygga mer gemenskap, utan också ett tillfälle att kunna planera det sista inför Dreamhack och fundera på problem och lösningar som skulle kunna uppstå på plats. De hann även med att både bli intervjuade och posera för snygga lagbilder.

Äntligen dags

När 25e november kom var det äntligen dags för Lilmix.Paras första Dreamhack. Det var däremot varken Emil eller Kims första besök. Emils senaste besök var för åtta år sen och Kim har varit en ständig besökare sedan 1993. Med sina svarta lagtröjor packade teamet upp datorer och installerade sig på Elmia i Jönköping för några roliga och intensiva dagar. På agendan stod deltagande i CS-turneringen, en programpunkt tillsammans med bildskärmsföretaget AOC där deltagare fick testa på att spela på liknande fysiska villkor som Lilmix.Para, samt diverse andra punkter, såsom att lagmedlemmen Sigge streamade i streamingzonen. Utöver programpunkterna hade killarna ett filmteam runt sig som dokumenterade dagarna, de ställde upp på intervjuer, mötte fans och signerade musmattor.
– Det var många som kom fram och pratade med en och hade massa frågor om vad man hade på sig, vad man hade för hjälpmedel och sånt. Det var mycket bättre än för åtta år sen, säger Emil.
I turneringen ställdes killarna direkt mot ett av de bästa lagen och förlorade sin match, men de är ändå väldigt nöjda med sin insats och tar med lärdomarna det gav inför framtida träning.
– Det handlar inte om att vinna utan om att bli bättre. Du utvecklas mest mot bra lag, det gäller att komma ihåg vad motståndarna gör mot dig och om du sen använder det tillbaka har du lärt dig något helt gratis. För funkar det mot dig, kommer det funka mot någon annan, säger coach Kim.

På våra villkor

Både Emil och Kim är eniga om att det starkaste minnet de tar med sig från Dreamhack är eventet ”På våra villkor” som de gjorde tillsammans med AOC i deras monter. Här fick tre motståndarlag möta killarna i CS:GO med armarna fastbundna i armstöden på sina stolar, för att de skulle få lite mer förståelse för hur det är för Lilmix.Para att spela. Laget krossade motståndet och fick ett kvitto på att allt hårt arbete lönat sig.

– De fick platsen de förtjänat, de har jobbat så hårt för att bli bra och visa vad de kan. Det var första gången jag hörde dem säga ”tänk om alla hade samma problem som oss”. De märkte att de hade utvecklats och att när folk är på samma nivå i det fysiska, kunde de helt köra över dem, säger Kim.

Eventet fick fantastisk respons från deltagarna och förde med sig en förståelse över hur hårt killarna arbetar och hur annorlunda en måste spela med lite andra fysiska förutsättningar än vad en är van vid.

Laget består av

Sigge ”Siggelito”. Stengård
Emil ”LoGGan” Appelqvist
Christopher ”Qwizter” Appelqvist
Sebastian ”Malmen” Girmalm
Rasmus ”R.S” Sjöblom
Coach Kim ”ragekulaN” Danneholt
Manager Martin ”Pappalito” Stengård.

Text av Sanna Hedlund