Hem 08-599 299 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Hitta ett äldreboende nära dig

Vanliga frågor och svar

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om äldreomsorg. Hittar du inte svaret på din fråga i listan kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig.

 1. Humana driver äldreomsorg både i egen regi och på entreprenad. Det är två olika driftsformer. 

  Egen regi

  Egen regi är de äldreboenden som Humana bygger och driver själva. Humana är då med från start och planerar utformningen och konceptet av boendet. 

  Entreprenad

  En entreprenad är en verksamhet som Humana driver på uppdrag av en kommun eller stadsdel under en bestämd tidsperiod. Fastigheten där verksamheten bedrivs ägs eller hyrs av kommunen.

 2. Särskilt boende

  Särskilt boende är ett samlingsnamn för äldreboende, servicehus och korttidsboende. Det benämns också ibland som vård- och omsorgsboende.

  Äldreboende

  På äldreboendet finns personal på plats dygnet runt. Här bor du främst om du har omvårdnadsbehov. Känner du dig väldigt otrygg hemma ska du också prata med din kommun om möjligheterna att få flytta till ett äldreboende. Boendet är permanent och när du flyttar in tar du oftast med dig dina egna möbler, förutom en höj- och sänkbar säng som du får av boendet. I Humanas boenden i egen regi ingår även tv och en sänggavel med inbyggd belysning. 

  Demensboende

  Demensboende är specifikt anpassat för personer med demenssjukdom. Humanas äldreboenden är inriktade på både demensvård och somatisk vård.

 3. Kostnaden varierar men din pension ska räcka till. Täcker inte pensionen avgifterna så subventionerar kommunen kostnaderna. Du har alltid rätt att behålla en summa för personliga utgifter. 

  I ett äldreboende (vård- och omsorgsboende) med heldygnsomsorg betalar du:

  • Omsorgsavgift
  • Hyra
  • Måltider

  Ibland tillkommer också avgift för förbrukningsartiklar, möbler och husgeråd.

  Omsorgsavgift

  Du betalar en avgift för den vård och omsorg du får i boendet. Avgiften är densamma oavsett om boendet drivs i kommunal eller privat regi. Däremot kan avgiften variera mellan olika kommuner. Din avgift beräknas individuellt grundat på din inkomst samt eventuella bidrag.

  Hyra

  Hyran varierar naturligtvis beroende på bostadens storlek och standard. 

  Måltider

  I måltidsavgiften ingår frukost, lunch, middag samt mellan- och kvällsmål. När du är bortrest eller på sjukhus reduceras måltidsavgiften per dag.

 4. Ja, det får du. Personalen anpassar vård efter ditt behov. Kontakta oss om du skulle vilja veta hur en ansökan går till. 

 5. Ja. På vissa äldreboenden har vi gästrum eller en övernattningslägenhet, oftast finns det möjlighet att ställa in en extrasäng i den boendes rum.

  • Adressändra
  • Flytta telefonabonnemang
  • Teckna hemförsäkring
  • Att alla våra äldreboenden är rökfria och rökning endast är tillåtet utomhus
  • Tag med dig sängkläder och handduk
  • Tag med kläder
  • Tag med ev möbler
 6. Flytta in på ett äldreboende

  För att få en plats på ett äldreboende behövs det ett beslut från kommunen. Såhär ser processen ut:

  1

  Ansökan

  För att göra en ansökan om plats på ett särskilt boende kontaktar du din biståndshandläggare på kommunen. Vill du att din förälder ska bo närmre dig? Kontakta biståndshandläggare i dennes kommun.

  2

  Beslut

  När du fått ditt beslut från kommunen, väljer du bostad. Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig.

  3

  Välj boende

  Lämna ditt besked till din biståndshandläggare när du har valt ditt boende.

  4

  Inflyttning

  Om du har valt ett av våra boenden tar vi kontakt med dig för att planera din inflyttning tillsammans med dig.

  Här hittar du alla våra äldreboenden

 7. När du har beviljats en plats på ett äldreboende ska kommunen enligt lag verkställa beslutet inom tre månader. Det innebär att du ska bli erbjuden plats och få möjlighet att flytta ganska omgående.

  Vad händer om jag inte får en plats?

  Det kan vara så att kommunen inte har någon ledig plats på ett äldreboende som matchar dina behov och att du därför får vänta. Då bör kommunen ha möjlighet att köpa plats på ett äldreboende i en annan kommun. 

 8. För att ha rätt att bo tillsammans på ett äldreboende måste minst en i paret har beviljats en plats på ett äldreboende av en biståndshandläggare. Par kan erbjudas att bo i en större lägenhet eller i olika lägenheter på samma äldreboende. Det är inte alla av Humanas äldreboenden som har möjlighet att erbjuda parboende. Hör med det boendet som du är intresserad av.

 9. Kontakta din biståndshandläggare i din boendekommun och berätta att du vill flytta till en annan kommun.