Ett helt behandlarteam bestående av samordnare, familjebehandlare och ungdomsbehandlare finns till hands för familjen. Målet med IHF är att bryta negativa mönster och exkludering och istället öka faktorer som närhet, delaktighet och ansvar i familjens liv. IHF är en multisystemisk behandling som har rötter både i modern anknytningspsykologi och social inlärningsteori. IHF fokuserar på relationer och beteenden.
IHF skapades av Familjeforum (idag Humana/Inom) för 20 år sedan av personal med lång erfarenhet av behandlingsarbete och inspirerades tydligt av andra utvärderade metoder som till exempel MTFC, FFT, PMT, De otroliga åren mm.
IHF är en svensk metod som idag implementeras över hela landet inom såväl kommunal som privat verksamhet. IHF är ett skyddat varumärke och det finns en certifieringsorganisation kopplad till IHF för att tillförsäkra att alla enheter som brukar metoden tillämpar metoden enligt fastställd praxis.
Det har gjorts flera före- och eftermätningar på familjer som har fått IHF-behandling. Dessa studier har visat goda resultat. Det har även genomförts en studie för att undersöka hur barn/unga som fått insatsen uppfattar och upplever insatsen och den studien indikerar att IHF är en insats som barn/unga tycker är hjälpsam på olika sätt och att det är en insats som i hög grad gör barn delaktiga i behandlingen.
IHF är uppbyggt på 10 kärnkomponenter. Här återfinns komponenter som familjeorientering, salutogenes, fokus på skydds- såväl som riskfaktorer, att arbeta med beteendefokus i en relationell kontext mm. Manualen har reviderats senast 2015 och är idag även baserad på modern neuropsykologisk forskning. Inom ramen för IHF finns goda erfarenheter kring att arbeta med anpassningar och verktyg som gör att IHF passar väl för familjer där det kan finnas olika neuropsykiatriska diagnoser som t ex. ADHD eller begränsningar inom Autismspektrat.