Belysning
Belysning har stor betydelse för välmående och trivsel. Vi använder oss av en dynamisk belysning som ger ett behagligt sken och kan styras över dygnet för att stödja dygnsrytmen. Till exempel kan belysningen i matsalen förstärkas, samtidigt som den blir svagare i korridorerna när det är dags för måltid. I varje lägenhet finns en sänggavel med inbyggd ljusramp som tänds via en rörelsedetektor på golvet när du kliver upp på natten för att minska risken för att ramla.
Humana vann 2017-års Ljuspris för sin belysning på Humana Södra Centralgatan i Gävle. Läs mer om ljuspriset här!
God ljusmiljö - en viktig faktor för livskvaliteten
I brist på ett belysningskoncept anpassat för äldre valde Humana tillsammans med Ljusrum att utveckla ett eget koncept med människan i fokus. Vid utvecklingen har fokus legat på det funktionella perspektivet och att ge en högre livskvalitet till våra äldre med en design som dessutom skapar hemtrevnad och värme. Belysningen är planerad för både öga och sinne och skapar en miljö som är stimulerande både synmässigt och känslomässigt.
Utgångspunkterna i projektet var bland annat hur äldre människor ofta upplever:
- ökat behov av ljusstyrka
- ökad bländningskänslighet
- svårare att adaptera från ljus till mörker och vice versa
- försämrat mörkerseende
- behov av ett tydligt kontrastförhållande, men också mjuka övergångar däremellan

Lägenheten har grundläggande belysning för att skapa en trivsam och ombonad miljö med hemkänsla. Denna skapar en bra ljusmiljö oavsett om den boende har med sig egna armaturer eller inte. Allt ljus kan regleras via tre tryckknappar som sätter igång tre olika ljusscener - mycket, mellan, släckt. För att minska risken för fallolyckor finns det en nattljusscen som via rörelsesensorer aktiverar en spot vid badrumsdörren. Även ljuset i korridoren ändras över dygnet så att de boende kan få en känsla för vilken tid på dygnet det är.