Som behandlingsfamilj arbetar man med metoden TFCO (tidigare MTFC), där man har en ungdom hemma i 8-12 månader. Målet är att ungdomen ska återförenas med sin familj.

Profil på Johanna och Johan som är behandlingsfamilj

Vad innebär det att vara behandlingsfamilj inom TFCO?

Möt Johanna och Johan som bor på en gård utanför Nyköping. Lär dig även mer om vad TFCO är för metod och hur den tillämpas.

Se filmen!

De familjehem som anlitas inom TFCO bytte i februari 2017 namn från Träningsfamilj till Behandlingsfamilj.

Som behandlingsfamilj har ni en viktig roll i behandlingsarbetet med fokus på att stödja och uppmuntra positiva relationer och beteenden. I en behandlingsfamilj behöver en vuxen vara hemma på heltid. Behandlingstiden för TFCO är på 8-12 månader. Målet är att ungdomen ska återförenas med sin familj. Eller flytta till ett "vanligt" familjehem eller ett eget boende.

Som behandlingsfamilj arbetar ni ett nätverk av professionella för att ta hand om ett barn med omfattande behov. Likt ett familjehemsuppdrag så bor barnet hos dig under en period. Tillsammans med vårt professionella team arbetar vi för att barnet ska få omsorg och behandling. Behandlingsteamet kan till exempel bestå av en psykolog, behandlare eller färdighetstränare. Som behandlingsfamilj är förväntningarna på er högre men även arvodet och det stöd ni får. 

Behovet av behandlingsfamiljer är stort. Genom att vara behandlingsfamilj kan ni göra stor skillnad i en ungdoms liv. Vill ni veta mer om vad det innebär att vara behandlingsfamilj eller anmäla intresse? Kontakta oss så berättar vi mer. Ni förbinder dig inte till något.

Anmäl ditt intresse här

Ni kan också nå oss på telefon 010-410 19 19.

Mer om TFCO

Redaktionellt om metoden:

Flera personer sitter i konferens. En medarbetare siter med en kopp kaffe

Heja TFCO!

SBU:s senaste rapport om TFCO konstaterar att behandlingen är mer effektiv än institutionsplacering.

Läs mer om rapporten här!

"Det händer något nytt varje dag"

Möt Viveka som är behandlingsfamilj inom TFCO hos Humana. Hör henne berätta om utmaningarna, fördelarna, och glädjen av att se ungdomarna när lyckas!

Se filmen!