Hem

Kontaktuppgifter

Tragisk drunkningsolycka på ett av våra HVB i Hagfors

Publicerad: 2021-06-16

Tidigt i morse försvann en liten pojke från HVB-hemmet Prästgården i Hagfors. Räddningstjänst och polis larmades strax före kl. 07.00. Efter några timmar hittades pojken livlös i ett närliggande vattendrag och konstaterades avliden vid ankomst till sjukhuset.

Vi är alla djupt tagna och chockade över det inträffade, våra tankar går till pojken, hans föräldrar och anhöriga samt våra medarbetare och kollegor på boendet. Personalen gör just nu ett fantastiskt jobb med att säkra insatserna för de andra barn som är placerade på enheten.

Händelsen har uppmärksammats i såväl lokala medier som rikstäckande. Vi vet i dagsläget inte exakt vad som skett. Vi kan därför inte uttala oss, mer än bekräfta det inträffade och uttrycka vår stora bestörtning.

Vad händer nu?

En krisorganisation är etablerad för att stötta verksamheten, som arbetar vidare enligt plan med fokus på de barn som är kvar. Utifrån situationen har Platea begränsad förmåga att ta emot nya placeringar just nu.

Hur kunde det ske?

Vi har inarbetade rutiner för att bedöma risker kring varje barn utifrån dess specifika behov. Med denna riskbedömning som grund görs en daglig planering. Aktiviteter och tillsyn planeras med utgångspunkt i bedömda riskfaktorer hos eller kring barnet.

Vi har inlett en Lex Sarah för att utreda omständigheterna kring händelsen. I det fall IVO önskar information utöver denna är vi förstås behjälpliga.


Nyheten uppdaterad den 16 juni:

Vid sidan om det har i dag, den 16 juni, åklagare inlett förundersökning om vållande till annans död. Vi välkomnar att även polis och åklagare utreder det hela och ställer givetvis upp med all hjälp och information som de kan tänkas vilja ha av oss.

Platea och den tillsatta krisorganisationen gör allt vad de kan för att hantera situationen på bästa sätt och för att ge det stöd som behövs till anhöriga, kvarvarande barn i verksamheten samt till personalen. För att kvarvarande barn hos oss ska kunna fortsätta sina planerade insatser i den situation som har uppstått har vi dessutom förstärkt vår bemanning.

Vid frågor kontakta: