Hem

Kontaktuppgifter

IHF-metoden firade 20 år!

Publicerad: 2021-11-25

Den 19e november arrangerade Humana tillsammans med Linköpings kommun IHF-dagen (Intensiv Hemmabaserad Familjebehandling). Den nationella IHF-dagen är en årlig återkommande dag och i år var intresset extra stort, eftersom metoden fyllde 20 år. Dagen har som syfte att ge behandlare och andra intresserade från både kommuner och Humanas olika enheter möjlighet att nätverka och dela erfarenheter.

På plats fanns Tryggve och Nåkkve Balldin, två av grundarna till IHF som blev intervjuade av vår egna metodgarant Anne-Lie Wikström om historien bakom IHF metoden. Det var väldigt uppskattat av deltagarna att få en tillbakablick och en förståelse för metodens historia. Tryggve Balldin följt av Liv Nilhede pratade om grunderna i IHF och hur metoden går väl i linje med de rekommendationer som Socialstyrelsen ger gällande olika slags problematik. Vidare hade Linköpings kommun en presentation med konkreta exempel från kommunens arbete samt tips till andra behandlare.

Anne-Lie Wikström, handledare och metodgarant inom IHF har gjort en studie i ämnet som hon presenterade och kunde också glädja oss med nyheten att Humana har beslutat att finansiera en forskartjänst med syftet att kunna utvärdera en metod som vi äger, förvaltar och sprider. Planen är att forskningen ska genomföras via Linnéuniversitetet.  

”Vi har stora samhällsutmaningar och behöver ständigt hitta bättre och tydligare sätt att skapa förändring. IHF är en metod som har förändrats och anpassats genom åren för att bättre matcha olika svårigheter som barn, unga och familjer i vårt samhälle står i. Viktigt att vi fortsätter forska och utveckla metoden för att möta den verklighet som vi är i just nu”, säger Anne-Lie.

IHF är en manualiserad och utvärderad metod som vänder sig till familjer med komplexa problem, med målet att barnet eller ungdomen ska kunna bo kvar hemma. Det är en svensk metod som skapades av Familjeforum (idag Humana) för 20 år sedan av personal med lång erfarenhet av behandlingsarbete.

Läs mer om IHF-metoden här 

Vid frågor, vänligen kontakta 

Anne-Lie Säker Metodgarant IHF och doktorand 073-080 92 50