Hem

Kontaktuppgifter

Familjehem för unga med oroväckande sexuella beteenden

Publicerad: 2023-06-15

I takt med att medvetenheten i samhället ökar har vi blivit bättre på att identifiera unga som på olika sätt har ett oroväckande sexuellt beteende. I förskolan och skolan pågår till exempel arbetet i att proaktivt prata om samtycke. Internet har blivit en självklar del i nästan alla barns vardag, på gott och ont. Det har gett barn en större tillgång till världen utanför och samtidigt har världen utanför fått större tillgång till barnen.

Att barn leker sexuellt utforskande lekar är vanligt, leken sker då i samförstånd med kompisar man känner väl och vuxenvärlden har sällan vetskap om detta. Leken ska alltså vara just en lek; kul, spännande och jämbördig. Barnen bör vara i samma ålder, utvecklingsnivå, storlek och med lika makt att kunna säga ifrån eller stoppa leken. Det brukar pratas om oroväckande sexuellt beteende om beteendena inte kan avledas, avbrytas eller om det skadar en själv eller någon annan. Det vanligaste är att ett barn kommer och berättar för en vuxen att man inte vill eller känner sig tvingad av ett annat barn. Oroväckande är också om de sexuella beteendena inkluderar aggressivitet, tvångsmässighet och/eller djur.

Det är viktigt att bära med sig att oroväckande sexuella beteenden kan förekomma i alla åldrar och i alla typer av familjer. Beteendet kan finnas hos både flickor, pojkar och icke-binära samt hos personer med och utan funktionsvariationer. Det kan vara riktat mot dem själva och mot andra, samt på mängder av olika sätt.

Barn med oroväckande sexuella beteenden har en mängd behov som måste tillgodoses. Det kan gälla behov av skydd så att inga nya övergrepp ska kunna ske eller behov av behandlingsinsatser, för att minska sexuella beteenden och öka prosociala färdigheter. Det kan vara svårt att tillgodose alla dessa behov i traditionella familjehem, därför har vi på Humana tagit fram en arbetsmodell för att hitta ett bra alternativ. Det är ett samarbete mellan familjehemsvården och Off.Clinics öppenvård. Vi har valt att kalla detta för specialiserade familjehem. Det är viktigt att hitta rätt familjehem till dessa barn för att undvika sammanbrott och ytterligare trauma för barnen.

Om Off.Clinic

Off.Clinic öppenvård arbetar med barn och unga i åldern 3-21 år. Målgruppen är både de som utsätter andra för sexuella övergrepp och/ eller de som själva varit utsatta. För att skapa en trygg tillvaro ger vi även stöd och handledning till alla omsorgspersoner som finns runt om. Behandlingen syftar till att minska sexuella beteendeproblem och öka andra färdigheter.

Det vi på Off.Clinic öppenvård erbjuder är i första hand en bedömning som grund för eventuell behandling och andra insatser. Bedömningarna är färskvara och uppdateras löpande. Off.Clinic öppenvård erbjuder även gratis konsultation via telefon för exempelvis socialförvaltningar eller BUP.

Möt ett av våra specialiserade familjehem som tagit emot sin första placering berätta om sin upplevelse


Hur ni kom fram till att ni ville vara specialiserat familjehem?

När vi anmälde vårt intresse var vi öppna för det mesta och diskuterade flera olika alternativ. Efter uppmuntran från familjehemskonsulenterna landade vi till slut i att ingå i ett helt nytt koncept där man som specialiserat familjehem jobbar med barn och ungdomar med sexuella trauman och beteendeproblematik. Vi var nervösa inför utredningen, men våra familjehemskonsulenter ledde oss proffsigt igenom allt. De såg till att vi förstod allt vi gjorde och höll oss uppdaterade i allt som skedde.

Har ni någon tidigare erfarenhet av att vara familjehem eller kring den problematik som dessa barn/ ungdomar har?

Vi har erfarenhet av lågaffektivt bemötande och utåtagerande barn via tidigare arbeten men vi hade ingen erfarenhet av att vara familjehem och vi har inga egna barn. Utbildningarna vi fått via Humana rustade oss dock för alla tänkbara situationer, vi har känt oss trygga och förberedda på alla plan långt innan vår första placering.

Vi har ett stort stöd av närstående som är en fantastisk tillgång både för oss och vår placering eftersom det innebär att hon har många trygga vuxna runt sig.

Hur ser stödet från Off.Clinics öppenvård och familjehemskonsulenten ut?

Idag träffar barnet sin Off.Clinic terapeuten gång i veckan och vi får handledning och stöd i samband med detta. Familjehemskonsulenten träffar vi en gång i veckan eller efter behov. Vi har även alltid en dygnet runt-jour att vända oss till. Innan placeringen fick vi flera heldagsutbildningar och erbjuds nu fortbildning kontinuerligt.

Detta krävs för att bli specialiserat familjehem:

  • 2 vuxna i hushållet
  • 1 vuxen hemma på heltid
  • Inga hemmavarande barn
  • Helst inga husdjur
  • En familj som är nyfiken
  • En familj som är öppna och vill lära sig nytt