Hem

Kontaktuppgifter

“Folk sa till oss att vi var galna när vi skulle bli familjehem”

Publicerad: 2024-04-17

För 30 år sedan träffades Nina och Faruk, de har sedan dess fått tre barn, startat flera företag tillsammans men framförallt har de hjälpt medmänniskor. Sedan 18 år tillbaka har de varit familjehem, numera hos Humana.

Allt började med ett tips från en vän. Han arbetade med familjehem och såg värmen i det stora huset i Ramlösa. Han tryckte på att Nina och Faruks familj skulle vara perfekta som familjehem och att de skulle kunna hjälpa människor som var på utmanande stadier i livet.

– Folk sa till oss att vi var galna som övervägde det och ännu mer förvånade var de nog när vi faktiskt tog emot vår första placering. Vi hade mindre barn på den tiden och kände att det för oss skulle funka bäst med en lite äldre person för familjedynamiken, säger Nina.

Första steget

Familjen välkomnade snart sin första placerade, en ung kvinna på 23 år. De har sedan dess välkomnat personer från 16 upp till 55 år som i perioder behövt stöd och hjälp med att hitta tillbaka till hållbara livsrutiner.

– Vi gör det här för människan. Tyvärr är det inte så många som vågar ta steget att släppa in en främmande människa i sitt hem. För oss har det varit otroligt givande och vi anser att det är vår skyldighet att hjälpa till, i och med att vi har möjligheten. Det är klart att det emellanåt inte varit enkelt men då har vi hjälpts åt i familjen, vilket har stärkt oss. Vi har dessutom alltid fått snabb hjälp från uppdragsgivaren. Våra barn har verkligen fått en annan förståelse för människor genom den här upplevelsen, berättar Faruk.

Nina har i uppdraget med att vara familjehem och genom de utbildningar de fått ta del av, fördjupat sina kunskaper och är numera utbildad socialpedagog.

– Jag har alltid varit en hjälpsam person som gillat kontakten och att lyssna på människor. Därför kändes det naturligt för mig att studera till socialpedagog, jag vill helt enkelt ha mer kött på benen och kunna hjälpa till mer, säger Nina.

– För mig har färdighetsträningen vi fått genom Humana varit en viktig del. Den har lärt mig mycket och gett verktyg som gör att jag kan hjälpa bättre. Färdighetsträningen ger väldigt bra perspektiv på saker och öppnar upp till förståelse på ett helt annat sätt än jag förstod innan, säger Faruk.

Vikten av ett bra samarbete

Som familjehem för unga och vuxna samarbetar Nina och Faruk med Familjehemsvården Helsingborg, en del av Humana. Här finns ett starkt nätverk både för familj och klienter som ska ge stöd och kunskap.

– Det är ett bra samarbete och har det varit något vi saknat så har vi lyft det. Jag upplever att de är väldigt lyhörda på Humana och tillmötesgående. Det underlättar ju såklart också och bidrar till en trygghetskänsla. Det vi lärt oss genom åren är att det viktigaste är en handlingsplan, personerna som kommer till oss behöver veta vad de ska göra och ha en mening med dagen, säger Nina.

För familjen har det varit otroligt viktigt att lägga upp tydliga ramar. Både för sig själva och för den placerade. De kommunicerar en tydlig nolltolerans till droger och att man i familjen hjälps åt, lagar en mat så diskar en annan.

"Alla år vi varit familjehem har lett till många insikter"

– Alla år vi varit familjehem har lett till många insikter och rutiner som successivt underlättat uppdraget. Jag tycker verkligen fler ska våga ta steget, funkar det inte så funkar det inte. Det finns alltid en stoppknapp. Vi måste våga tro på mänskligheten och hjälpa varandra, säger Faruk.

– Jag minns så väl en kille som kom till oss, ingen i hans familj hade tagit studenten. Vi i familjen, tillsammans med stöd från Humana samarbetade för att hjälpa honom nå sitt mål. När dagen väl kom var det otroligt fint att se honom lyckas och belönande för oss alla, säger Nina.


Har du och din familj viljan och möjlighet att hjälpa andra? Är du eller ni intresserade av att bli familjehem? 

Läs mer och ansök här