Hem

Kontaktuppgifter

Hitta enhet

Verksamhetsfilter med flera urvalskriterier

I februari 2021 gjorde Annette något hon gått och funderat på länge. Hon skickade in en ansökan till att bli familjehem. Mottagare av ansökan var Humana och nu är Annette ett familjehem!

“Jag hade först inte tänkt på att ensam stående kunde vara familjehem. I mitt huvud skulle man vara ett par eller yngre så det var inte solklart att det skulle gå vägen när jag ansökte. Jag tyckte bara att huset stod så tomt. När samtalet från Humana kom tänkte jag “vad har jag gjort” men så fick jag ett fantastisk bemötande som gjorde mig trygg med att fortsätta processen”.
Annette har erfarenhet av arbete inom skolvärlden och har själv haft kontakt med familjehem till elever. Däremot har hon ingen erfarenhet av hur själva utredningen går till.

“Det kräver mycket från en när man går igenom en utredning. Du blir verkligen tvungen till att engagera dig och öppna upp. Alla olika dokument som jag skulle samla in tog sin tid och innan man hamnade rätt för att få det som behövdes, hade man hunnit tänka både en och två gånger på vad man höll på med. Jag tycker dock det är bra för då blir det inte FF, fort och fel. Man hinner reflektera över om det är rätt för en. För mig var det en trygghet i att ha samma kontaktperson på Humana hela tiden och att när som helst kunna avbryta om det inte kändes bra”.

Var det någon del i utredningen som du inte hade förväntat dig?
“Jag blev förvånad över hur grundligt allt gick till. Det ringdes till min närmaste kollega och en vän för att säkerställa vem jag är som person. Registerutdrag skulle plockas fram, olika intervjuer och besök”.

Hur ser du på framtiden som familjehem?
“Jag har fått mersmak. Jag har haft min första placering och när den led mot sitt slut beslutade jag mig för att säga upp mig från mitt jobb och göra detta på heltid. Jag har nu gått utbildningen för att vidareutbilda mig till behandlingsfamilj. Det känns helt rätt och väldigt naturligt för mig. Jag vet att det kommer bli utmanande för mig när verkligheten slår till. Det jag dock också vet är att jag har ett fantastiskt stöd dygnet runt från Humana och teamet där.” 

Vill du också bli familjehem?

Det finns ingen särskild typ av familj som är bäst lämpad som familjehem. Du kan bo på landet eller i en stad, i lägenhet eller i villa. Ni kan vara en stor familj eller du kan bo själv. Det som är viktigt är att ni har en stabil livssituation och har ett eget rum till den som placeras i familjen samt tid, engagemang och känslomässigt utrymme.
Läs mer och ansök här