Hem

Kontaktuppgifter

Kontakta oss

Fler kontaktuppgifter

Regeringen lyssnar på Humana – satsar på utfallsmått

Publicerad: 2023-09-11

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att de vill satsa miljoner på att stimulera mer innovativa investeringsmodeller för sociala investeringar, såsom sociala utfallskontrakt. Humana är pionjärer på området och beskedet går precis i linje med vad vd Johanna Rastad har lyft i möten med ansvariga politiker det senaste året.

Porträttbild på Johanna Rastad

Regeringen konstaterar att samhället står inför stora utmaningar, och att de ser behov av samverkan mellan samhällets olika aktörer och att satsningar som vidtas är ändamålsenliga och kostnadseffektiva. Humanas vd, Johanna Rastad, håller med.
- Vi publicerade en debattartikel i Dagens Samhälle med just det budskapet för snart ett år sedan, säger Johanna Rastad.

Storbritannien ett föredöme

Sociala utfallsmått och utfallskontrakt är inte något nytt, i bland annat Storbritannien har man arbetat med det länge. En utvärdering från Oxford University visar att man genom att följa upp utfallen inom den sociala omsorgen sett betydande positiva förändringar, något som rimligen borde fungera även i Sverige.
- De utmaningar den kommunala sektorn står inför löser man inte bara genom fler anställda och mer resurser, säger Johanna, det krävs nya metoder.
Även detta lyfter regeringen i pressmeddelandet.
- Jag hoppas att satsningen leder till att vi börjar följa sociala utfall och jobba mer evidensbaserat, säger Johanna Rastad.