Hem 020-30 31 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

Här hittar du allmänna frågor och svar

 1. För dig som personlig assistent gäller följande:

  • Vid symtom ska du stanna hemma och testa dig för covid-19 om du får det enligt regionens riktlinjer. Detta gäller oavsett om du är vaccinerad eller inte. I väntan på provsvar ska du stanna hemma.
  • Om du som personlig assistent inte är prioriterad för testning i din region, ska du vid symptom stanna hemma i minst fem dagar om du är vaccinerad med tre doser eller sju dagar om du inte är fullvaccinerad.
  • Om du testar positivt för covid-19 ska du stanna hemma minst fem dagar efter att du fått symtom om du har fått alla tre doser av vaccinet. Sju dagar hemma gäller om du inte är fullvaccinerad. De två sista dygnen ska vara feberfria och allmäntillståndet ska vara gott innan du återgår i arbete.
  • Om du testar negativt kan du återgå till arbetet om du varit feberfri i minst ett dygn och du känner dig frisk. Detta även om vissa luftvägssymtom kvarstår.

  I det förebyggande arbetet ska visir fortsatt användas i allt vårdnära arbete mindre än två meter från kunden. Rutiner för användning av munskydd varierar mellan regionerna, följ respektive regions beslut. Det är viktigt att använda skyddsutrustning även när smitta inte finns på arbetsplatsen. Skyddsutrustning beställs via våra leverantörer direkt till kund eller via din uppdragschef.

 2. Från och med 1:a oktober finns det inte längre någon avrådan från UD gällande resor utanför EU på grund av covid-19. Kontakta din uppdragschef innan du bokar resa för riskbedömning. Det är fortsatt viktigt att vi riskbedömer och säkrar arbetsmiljön för våra medarbetare vid tjänsteresa.

  Du hittar den senaste informationen på Utrikesdepartementets hemsida.

 3. Om skyddsutrustning saknas helt på arbetsplatsen kontakta Humana omgående. Om misstänkt eller konstaterad smitta finns på arbetsplatsen får du som medarbetare inte arbeta utan skyddsutrustning. Om det börjar ta slut på skyddsutrustning, beställ direkt från vår leverantör eller kontakta uppdragschef för hjälp att beställa

 4. Om du inte har symptom så kan du gå till jobbet som vanligt. Kontakta gärna din chef för att göra en riskbedömning. Var uppmärksam på symptom och använd skyddsutrustning i förebyggande syfte.

 5. Ja, vi har alla ett ansvar att undvika/minska risk för smittspridning. Detta är reglerat i Smittskyddslagen, 2 kapitlet. Kontakta din närmaste chef.

 6. Till riskgrupp hör bland annat personer över 70 år, personer med kroniska sjukdomar (diabetes, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar med fler), personer med nedsatt immunförsvar och gravida.
  Läs mer information om riskgrupper här: Folkhälsomyndighetens webbplats

   

   

 7. Först och främst ska du som alla andra i samhället minimera risken att du själv blir smittad. Försök undvik att umgås med personer som är misstänk smittade. Håll avstånd och tvätta händerna ofta med tvål och vatten. 

  Bra information finns på Folkhälsomyndighetens hemsida. Använd visir och munskydd som komplement vid allt nära vårdnära arbete, mindre än två meter från kunden. Behöver ni beställa visir och munskydd till arbetsplatsen kontakta din uppdragschef.

   

 8. Innan du bokar in en fysisk träff ska du kontakta din uppdragschef för riskbedömning. Det är viktigt att kunden får vara med i dialogen och godkänna att assistenterna träffas fysiskt i grupp. Tänk fortsatt på att hålla avstånd och använd gärna visir. Ses gärna ute eller i en större lokal om det är möjligt. 

 9. Om du blir sjuk eller uppvisar symtom på sjukdom ska du inte gå till jobbet. I arbetet som personlig assistent arbetar du nära din kund och kan riskera att smitta kunden.

  Följ Folkhälsomyndighetens eller 1177s rekommendationer. 

  • Om du uppvisar symtom ska du stanna hemma från jobbet.
  • Kontakta din uppdragschef om du är sjuk så att Humana snabbt kan få in vikarie till kunden, riskbedöma läget hos kunden och kunna sätta in nödvändiga åtgärder beroende på situation.