Hem

Ledsagarservice 

Ledsagarservice innebär att en person med funktionshinder eller annan svårighet får stöd av en annan person i samhället. Syftet är att möjliggöra delaktighet i samhället och kontakt med andra. Ledsagaren kan följa med dig för att besöka vänner, komma ut på promenad eller göra andra fritidsaktiviteter. 

Avlösning i hemmet 

Avlösarservice innebär att en person tillfälligt kommer hem till dig som har en funktionsnedsättning. Dina anhöriga kan då ägna sig åt övriga familjemedlemmar eller åt fritidsintressen. Avlösaren ska göra det möjligt för anhöriga eller familjehems föräldrar att få avkoppling och uträtta sysslor i eller utanför hemmet.

Vanliga frågor och svar

 1. Ledsagarservice är en insats som är avsedd för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. För att beviljas ledsagarservice måste personen ingå i någon av de personkretsar som finns under LSS (Lag om stöd och service för vissa funktionshindrade) eller ingå under SoL (Socialtjänstlagen). 

 2. Avlösarservice innebär att en person som i vanliga fall vårdas av närstående i hemmet tillfälligt får omvårdnad av en person som avlöser den närstående. Denna verksamhet bedrivs i den enskildes egna hem. Verksamheten bedrivs enligt 9 § 5 lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

 3. Den person som har funktionshinder, syn- eller hörselskada eller psykisk sjukdom och behöver hjälp att komma utanför sitt hem och bryta isolering, kan få hjälp genom ledsagarservice. 

 4. En ledsagare är en person som kan hjälpa dig som har en funktionsnedsättning att vara med i sociala och kulturella aktiviteter. Det kostar ingenting att få stöd av en ledsagare. 

 5. Ledsagaren följer med en person med funktionsnedsättning på aktiviteter utanför hemmet. Det kan till exempel handla om att följa med på promenad, biobesök, bowling, bad, sportevenemang eller att gå på stan. Arbetstiden styrs av brukarens behov och önskemål samt antalet timmar som är beviljade.

 6. I avlösarens uppdrag ingår inte att sköta andra barn i familjen, hushållsuppgifter eller att hämta och lämna barn på förskola eller skola. Avlösarservicen ges med hemmet som utgångspunkt, men avlösaren får lämna hemmet tillsammans med den funktionsnedsatta personen för att gå på promenad, till lekplatsen och liknande. 

Sök ledsagning och avlösning

1

Första kontakten – utan några krav

Funderar du på att byta bolag eller kanske är i behov av ledsagning och avlösning och vill bli kund hos Humana? Kontakta vår assistansrådgivning.

2

Samtal om dina behov och önskemål

Verksamhetsansvarig för ledsagning och avlösning bjuder in till ett möte och kommer överens om hur vi bäst kan möta dina önskemål och behov. Vi skräddarsyr din ledsagning och avlösning och gör allt för att du ska få det du behöver.

3

Ditt beslut

När du har bestämt dig för att välja Humana som anordnare för att ansöka om ledsagning eller avlösarservice tecknar vi ett avtal och stöttar i alla delar. Vi hjälper dig med allt det praktiska från start.

4

Din uppstart – din ledsagning och avlösarservice

Du kan känna dig trygg med att vi levererar en flexibel uppstart. Vi tar hand om allt från dag ett. Vi anställer dina avlösare/ledsagare.

Vill du jobba med ledsagning och avlösning?  

Som medarbetare är du Humanas största tillgång. Varje dag kan du bidra till ett bra liv för våra kunder. Gillar du att jobba med människor och vill ha ett meningsfullt och givande arbete? Som ledsagare/avlösare får du hjälpa till med allt från vardagssysslor till fritidsintressen och nöjen. Varje kund är unik och det är kundens individuella behov som styr vad du ska göra. Du blir en viktig del för att en annan människas liv ska fungera.  

Sök jobb 

Är ledsagare/avlösare ett yrke för dig? 

Vi söker dig som är omtänksam, handlingskraftig och empatisk. I jobbet som ledsagare/ avlösare kommer du att hjälpa en person i vardagen, det vill säga följa med på aktiviteter och vara stödet i kommunikationen.  

Det är alltid kunden som bestämmer vem som ska få jobba som ledsagare eller avlösare. Det är viktigt att du och kunden trivs tillsammans, då det ökar möjligheterna för att du ska trivas på jobbet.  

Kunskaper och erfarenheter 

Beroende på vem du ska arbeta hos kan krav och önskemål se olika ut. Hos en del kunder behöver du ha en specifik utbildning, hos andra är viss erfarenhet ett krav.  

Som ledsagare/ avlösare hos Humana får du: 

 1. Kollektivavtal 

 2. Tjänstepension 

 3. Friskvård 

Har du frågor kring ledsagning och avlösning? Kontakta vår kostnadsfria rådgivning.

Man sitter på trappsteg i lång trätrappa
Assistansrådgivningen Erik Wahlgren 020-70 80 87


Vi kan tyvärr inte ta emot jobbansökningar via assistansrådgivningen. Söker du jobb, vänligen gå till jobbportalen

Kollektivboende 

Välkommen till Humana Assistans kollektiv​ 

 • Vårt kollektivboende för personer med personlig assistans är unikt. Kollektivet slog upp portarna 2010 och har sedan dess flera trogna hyresgäster. Här bor personer som är berättigade personlig assistans och som önskar att dela sin vardag med andra och den gemenskap det medför.  
 • Som hyresgäst har du möjlighet att delta i gemensamma utflykter och aktiviteter.  
 • I kollektivet har du ditt eget rum men delar gemensamma ytor som vardagsrum, kök och badrum. Kollektiven har också en gemensam trädgård som erbjuder möjlighet till njuta av solen, utöva sitt trädgårdsintresse eller bara njuta av det vackra närområdet.  
 • Vår verksamhet präglas av vår värdegrund. Vi vill att alla våra kunder ska få sin dag precis som de vill ha den. 

Observera att det endast är personer som har beviljade insatser genom LSS som har möjlighet att ställa sig i kö för våra kollektivboenden.