Hem

Kontaktuppgifter

Var sjätte kommun i Sverige saknar tillgängliga badplatser

Publicerad: 2018-07-10

Resultaten i Humanas Tillgänglighetsbarometer för 2018 är nedslående. Den visar bland annat att den som är rullstolsburen ofta förvägras något som borde vara självklart.

Tillgänglighetsbarometern är en årlig undersökning som granskar tillgänglighetsarbetet i landets kommuner. 251 av landets 290 kommuner har besvarat enkäten 2018, 214 har svarat på tillräckligt många frågor för att rankas.

I endast en av tio av landets kommuner är samtliga badplatser tillgänglighetsanpassade. De lyckliga som bor i de kommunerna har möjlighet att ta sig ut i vattnet, ofta finns det även anpassade omklädningsrum och ett anpassat utedass. Andelen kommuner där fler än hälften av badplatserna kan användas av rullstolsburna personer har ökat från 16 till 22 procent jämfört med förra året.

– Det behöver inte vara särskilt dyrt att anpassa i alla fall några badplatser i varje kommun säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.

Humanas Tillgänglighetsbarometer har tagits fram av omsorgsföretaget Humana med expertstöd från SPF Seniorerna. Här kan du läsa rapporten och ta del av enskilda kommuners svar.

För mer information kontakta Humana:
Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig
070-410 56 11
jonatan.arenius@humana.se