Hem

Kontaktuppgifter

Tillgängligheten på uteserveringar fortsatt dålig i Sverige

Publicerad: 2019-05-23

Varannan kommun ställer inte nödvändiga krav på uteserveringar för att säkerställa fullgod tillgänglighet. Det visar Humanas Tillgänglighetsbarometer som i år genomförs för tionde året i följd.

Att samhället ska vara tillgängligt för alla skriver de flesta politiker under på. Men politiska uttalanden stämmer tyvärr inte alltid överens med hur man agerar i landets kommuner. Humanas Tillgänglighetsbarometer granskar tillgänglighetsarbetet i landets kommuner. Idag presenteras resultaten som avser tillgänglighet på uteserveringar. 168 av landets 290 kommuner har besvarat den delen av enkäten i år.

I 2018 års Tillgänglighetsbarometer konstaterades att det i varannan kommun inte ställs några tillgänglighetskrav på uteserveringar. Ett konstaterande som i den bästa av världar borde leda till nödvändiga förbättringsåtgärder. Trots det visar årets undersökning att det fortfarande saknas tillgänglighetskrav på uteserveringar i varannan kommun, och att personer i rullstol eller med rullatorer inte ens kommer in på många uteserveringar.

– Att anpassa en uteservering handlar oftast om enkla åtgärder som inte är särskilt kostsamma. Det kan handla om att bygga en enkel ramp eller att bredda utrymmet mellan möblerna så att en rullstol kan ta sig fram säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.

– Det är inte raketforskning och därför extra märkligt att en så stor andel av kommunerna inte ställer tydliga krav som sedan är lätta att kontrollera och följa upp, avslutar Jonatan Arenius.

Humanas Tillgänglighetsbarometer har tagits fram av omsorgsföretaget Humana med expertstöd från SPF Seniorerna och Hjärnkraft.

Efter tio år med Humanas Tillgänglighetsbarometern kan man konstatera att tillgänglighetsarbetet har gått i stå även på andra områden än uteserveringar. På de flesta områden har det snarare skett en försämring, eller så är resultatet oförändrat. Mer om detta när hela rapporten släpps första veckan i juni.

För mer information:
Jonatan Arenius
tillgänglighetsansvarig på Humana
jonatan.arenius@humana.se
070-4105611

Patrik Silverudd
presschef Humana
patrik.silverudd@humana.se
0766-112 111