Hem 020-30 31 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

Andning och sondmatning ger rätt till assistans

Publicerad: 2020-06-26

Den 1 juli blir alla hjälpmoment för andning och sondmatning grundläggande hjälpbehov som ska ge rätt till personlig assistans.

Det här är en skillnad mot tidigare då bara vissa moment kunde ge rätt till assistans. För barn är det också så att man inte längre ska göra avdrag för så kallat normalt föräldraansvar. Barn får också större möjligheter att behålla sin assistans i skola och barnomsorg. 

När man säger “alla hjälpmoment” så kan det låta som att det verkligen är all hjälp som ska ge rätt till personlig assistans. Riktigt så enkelt är det emellertid inte. För andning gäller att personen ska ha en dokumenterad nedsättning av andningsfunktionen. Det krävs också att det ska finnas en risk för den enskildes hälsa, ytterst den enskildes liv, om hjälpen inte ges. Exempel på hjälpinsatser som kan komma ifråga är avancerad andningsgymnastik, slemsugning, hantering av trachealkanyl och övervakning. 

För sondmatning har Högsta förvaltningsdomstolen i ett avgörande konstaterat att all tid från att man kopplar på slangen tills den kopplas bort räknas till måltiden. Alla hjälpmoment som finns inom den tiden blir nu grundläggande behov som ger rätt till personlig assistans. Åtgärder som behövs för att förbereda eller göra rent till exempel utrustning före och efter måltiden räknas däremot inte till de grundläggande behoven. Dessa hjälpmoment kan emellertid vara övriga hjälpbehov som kan ge rätt till personlig assistans om de grundläggande behoven är tillräckligt omfattande. 

Om du vill veta mer om andning och sondmatning som grundläggande behov eller vill du ha hjälp med en ansökan om personlig assistans så kan du kontakta oss på Humana Assistans.

Josefin Mikelsson, chefsjurist