Hem

Kontaktuppgifter

Humana Assistans beviljas inhibition – verksamheten fortgår som vanligt

Publicerad: 2023-02-07

Förvaltningsrätten har i dag beviljat Humanas begäran om inhibition. Beskedet var väntat och ett första steg mot det vi menar vore ett rättvist beslut som ger tillståndet tillbaka. Det innebär att verksamheten fortgår som tidigare. Såväl kunder som medarbetare kan alltså vara kvar på Humana.

I förra veckan meddelade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att Humana Assistans tillstånd att bedriva personlig assistans hade återkallats och att verksamheten med 2 000 kunder och 11 000 anställda skulle vara avvecklad inom tio dagar. Då IVO:s beslut är svagt underbyggt och baserat på stor rättsosäkerhet, överklagade Humana skyndsamt och ansökte om så kallad inhibition, det vill säga att beslutet inte ska gälla under tiden som beslutet prövas i Förvaltningsrätten.

– Det har varit en tuff tid för våra kunder och medarbetare. Vi har arbetat oavbrutet för att kunna hantera alla frågor som dykt upp från kunder och medarbetare, anhöriga, fackliga organisationer och politiker. Det är fantastiskt att se att så många assistanskunder hos oss valt att stanna kvar, trots all osäkerhet, en eloge till hela vår assistansverksamhet!, säger Johanna Rastad, Humanas vd och koncernchef.

Beslutet innebär att ingen av Humanas assistanskunder behöver byta anordnare och inga medarbetare kommer att sägas upp. Nu följer en domstolsprocess där IVO:s beslut ska granskas i grunden, något som kan ta allt från månader upp till flera år. IVO har möjlighet att överklaga beslutet i förvaltningsdomstolen till kammarrätten, vilket vi inte vet ännu om de kommer att göra.

– Jag vill inte spekulera över vad som kommer ske under den rättsliga processen. Om jag får önska något är det att allt detta kan leda till att ägar- och ledningsprövningen hos IVO blir mer förutsägbar, transparent och proportionerlig i sina utfall, säger Johanna Rastad.

IVO har en möjlighet att överklaga förvaltningsrättens beslut om inhibition senast den 28 februari 2023.

Förvaltningsrättens beslut om inhibition (pdf)