Lyssna på Assistanspodden och lär dig mer om personlig assistans.

Humanas egen podcast om personlig assistans leds av våra jurister Anthony och Josefin och släpps en gång i månaden. Podden är för alla, oavsett förkunskaper. I det första avsnittet pratar vi till exempel om vad personlig assistans är – och vem som kan få det.

Har du förslag på ämnen till podden eller har du någon fråga till Anthony och Josefin? Maila till assistanspodden@humana.se så kanske vi tar upp just dina frågor.

Här hittar du alla avsnitt av Assistanspodden

Poddavsnitt 2020

Avsnitt 10 – Erik Wahlgren gästar Assistanspodden

Erik Wahlgren har jobbat många år på Humana Assistans och har haft många roller genom åren. På senare tid har Erik jobbat med föreläsningar och assistansrådgivningen. I detta avsnitt gästar han
podden och berättar mer om alla de samtal och människor han mötts av under åren.

Josefin Mikaelsson gästar Assistanspodden

Avsnittet publicerades i november 2020.


 

Poddavsnitt 2020

Avsnitt 9 – Tidsbegränsningar av beslut

I detta avsnitt av Assistanspodden beskriver Josefin och Anthony den för LSS-insatserna så viktiga och grundläggande kontinuitetsprincipen och problematiserar även hur en ordning att alltid tidsbegränsa beslut om personlig assistans riskerar att sätta rättssäkerheten ur spel för den som är beroende av stödinsatserna.

Josefin Mikaelsson gästar Assistanspodden

Avsnittet publicerades i oktober 2020.


 

Avsnitt 8 – LSS-utredningen ute på remiss

Anthony leder numera Assistanspodden tillsammans med Josefin och i dagens avsnitt tar duon upp LSS-utredningen som nu är ute på remiss.
Trots att beslutet att utredningen ska gå på remiss fått utstå en del kritik från olika håll tar Josefin och Anthony i avsnittet samtidigt upp flera positiva saker med att den är på remiss. Remissvaren på utredningen ska lämnas in senast den 12 november.

Josefin Mikaelsson gästar Assistanspodden

Avsnittet publicerades i september 2020.


 

Avsnitt 7 – Josefin Mikaelsson gästar Assistanspodden

I höstens första poddavsnitt gästas Antonia och Anthony av Human Assistans chefsjurist, Josefin Mikaelsson som gillar assistans i all dess former och brinner för att den som behöver assistans också ska få det. När Josefin var 17 år sommarjobbade hon på ett sommarläger för handikappade (ja det hette så på den tiden), det var då hon kom i kontakt med personlig utformat stöd för personer med funktionsnedsättning för första gången.
Josefin har själv en son med funktionsnedsättning, vilket till stor del är anledningen till att hon blev jurist.

Avsnittet bjuder dessutom på en överraskande nyhet.

Josefin Mikaelsson gästar Assistanspodden

Avsnittet publicerades i augusti 2020.


 

Avsnitt 6 – Högsta förvaltningsdomstolens syn på sminkning och epilepsi

Detta är vårens sista avsnitt och därefter tar Assistanspodden sommaruppehåll. Podden är tillbaka igen i början av augusti.
I detta intressanta avsnitt tar Antonia och Anthony upp hur Högsta förvaltningsdomstolen bedömde de grundläggande behoven i förhållande till sminkning och epilepsi.

En kvinnlig assistent pratar med sin kund.

Avsnittet publicerades i juni 2020.


 

Avsnitt 5 – Mario gästar Assistanspodden

Mario Braga är kund hos Humana och har haft assistans i lite mer än 15 år och besöker Assistanspodden där han berättar om hur det är att leva med sin blodsjukdom som heter Sicklecellanemi. Mario berättar också om ett projekt som han arbetar mycket för, att det ska finnas ett ställe där funktionsnedsatta människor kan träffas och ha trevligt tillsammans under en kväll.
Läs mer om Marios event på: www.myeventsea.com

En kvinnlig assistent pratar med sin kund.

Avsnittet publicerades i maj 2020.


 

Avsnitt 4 – Personlig assistans – igår, idag och i framtiden

I detta avsnitt gästas Assistanspodden av Sveriges tidigare socialminister Bengt Westerberg som införde personlig assistans som en stödinsats i lagen. Bengt berättar i avsnittet om assistansens framväxt under 90-talet och kommenterar även hur han ser på assistansen idag och vad han förväntar sig av framtiden.

En kvinnlig assistent pratar med sin kund.

Avsnittet publicerades i april 2020.


 

Extrainsatt assistanspodd angående Coronaviruset

I detta extrainsatta avsnitt av assistanspodden svarar Eva Nilsson Bågenholm leg läkare och Humanas kvalitetsdirektör på frågor som rör Coronaviruset kopplat till personlig assistans

En kvinnlig assistent pratar med sin kund.

Avsnittet publicerades i mars 2020.


 

Avsnitt 3 – ABH, Utbildning och rådgivning gästar Assistanspodden

Anna Barsk Holmbom driver företaget ABH – Utbildning och rådgivning sedan 2012. I detta avsnitt gästar hon Assistanspodden och berättar om sin verksamhet och som sitt driv inom assistansen.
Redan 1989, långt innan LSS var påtänkt fick Anna kontakt med assistansen då hon själv fick ett spännande jobb som personlig assistent nere i Skåne.
Det var den 35-årige mannen med personlig assistans som väckte Annas intresse för assistansen och det var så det började.

En kvinnlig assistent pratar med sin kund.

Avsnittet publicerades i mars 2020.


 

Avsnitt 2 – Intressegruppen för assistansberättigade (IFA) gästar Assistanspodden

Antonia och Anthony är på resande fot och denna gång är Assistanspodden i Umeå, där träffar de träffar Sophie Karlsson. Sophie jobbar på Intressegruppen för assistansberättigade (IFA) som är en förening för personer med behov av personlig assistans. Hon berättar bland annat om IFA:s ständiga arbete med att förbättra den personliga assistansen genom kontakter med politiker och myndigheter.

En kvinnlig assistent pratar med sin kund.

Avsnittet publicerades i februari 2020.


 

Specialavsnitt

I detta avsnitt gästas Antonia av Lars Lööw som nyligen släppt utredningen ”Översyn över yrket personlig assistent”. I avsnittet berättar Lars om hans uppdrag som utredare och vad de i utredningen har kommit fram till bl.a. gällande personliga assistenters arbetsmiljö och arbetsvillkor. Han berättar också om vilka förslag till förändringar som lyfts i utredningen.

En kvinnlig assistent pratar med sin kund.

Avsnittet publicerades i januari 2020.


 

1. Rekrytering

I årets första avsnitt av Assistanspodden gästar Sara Kopp våra jurister, där hon berättar om hur det är att jobba som rekryteringsansvarig på Humana. Vad går hennes jobb ut på? Hur går processen till? Vilka utmaningar finns i jobbet? Dessa är några av frågorna som Sara ger svar på.

En kvinnlig assistent pratar med sin kund.

Avsnittet publicerades i januari 2020.


 

Poddavsnitt 2019

12. 2019 har varit ett händelserikt år för assistansen, men vad hände egentligen? 


I året sista avsnitt av Assistanspodden summerar Antonia och Anthony de 9 avsnitt och 3 specialavsnitt som gjordes under 2019.
Året inleddes bland annat med två specialavsnitt om LSS-utredningen där Antonia och Anthony diskuterade hur de nya förslagen skulle påverka den personliga assistansen som insats.
Assistanspodden gästades sedan under våren av Annika Zetterlund och programmet handlade om tillgänglighet och Humanas Tillgänglighetsbarometer. Tillgänglighetsbarometern är en årlig undersökning där Humana kartlägger Sveriges kommuners tillgänglighetsarbete.
Andning och sondmatning var också ett ämne som diskuterades flitigt under året och till slut blev även andning ett grundläggande behov, från den 1 november 2019.

En manlig assistent pratar med sin kund.

Avsnittet publicerades i december 2019.


 

11. Andning och sondmatning


Från och med 1 november 2019 trädde en ny lag i kraft – andning blev ett grundläggande behov, i detta avsnitt pratar Antonia och Anthony om just detta. Förutom att andning nu är ett grundläggande behov är det redan nu nya förändringar på gång och ett förslag har presenterats om att både sondmatning och andning ska bedömas som grundläggande behov i sin helhet från och med 1 juli 2020. I avsnittet berättar Antonia och Anthony mer om detta och lyfter samtidigt ett varningens finger över delar av förslaget som de bedömer kan få allvarliga konsekvenser för assistansens framtid.

En manlig assistent pratar med sin kund.

Avsnittet publicerades i november 2019.


 

10. Kommunikation och ingående kunskap


I detta omfattande avsnitt pratar om Antonia och Anthony om två grundläggande behov – kommunikation och ingående kunskap. Kommunikation som ett grundläggande behov handlar om att kunna skapa och upprätthålla sociala kontakter.

En manlig assistent pratar med sin kund.

Avsnittet publicerades i oktober 2019.


 

9. Ändrande förhållanden


I dagens avsnitt pratar Antonia och Anthony om väsentliga förändringar och hur ditt beslut om personlig assistans kan förändas vid en flytt till en annan kommun.

En manlig assistent pratar med sin kund.

Avsnittet publicerades i september 2019.


 

8. Andning och sondmatning


Det finns ett lagförslag om att andning ska bli ett grundläggande behov. I dagens avsnitt pratar Antonia och Anthony om varför andning ska bli ett grundläggande behov och vad har sondmatning med saken att göra?

En ung kvinna lyssnar på podden på sin mobil

Avsnittet publicerades i augusti 2019.


 

7. Beviljad assistans - vad händer sen?


Vad händer efter att man har fått ett beslut om personlig assistans? Och hur arbetar en personlig assistent? Hur resonerar man när man rekryterar personliga assistenter? Detta och mycket mer ska Anthony och Antonia reda ut i detta avsnitt, tillsammans med gästen Jenny Ponce Godocito, Kund-och assistentansvarig på Humana Assistans.

En assistent går i parken med sin kund.

Avsnittet publicerades i juli 2019.


 

Specialavsnitt om tillgänglighet


Assistanspodden gästas programmet av Annika Zetterlund och programmet handlar om tillgänglighet och Humanas Tillgänglighetsbarometer. Tillgänglighetsbarometern är en årlig undersökning där Humana kartlägger Sveriges kommuners tillgänglighetsarbete.

omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning

Avsnittet publicerades i juni 2019.


 

6. Omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning


Antonia och Anthony får mycket frågor om omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning i det sjätte avsnittet av Assistanspodden försöker våra jurister reda ut vad dessa ersättningar är för något innebär i praktiken.

omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning

Avsnittet publicerades i maj 2019.


 

5. Habiliteket gästar Assistanspodden

I dagens avsnitt av Assistanspodden får Antonia och Anthony besök från Habiliteket som berättar om sin verksamhet. Habiliteket erbjuder barn med flerfunktionsnedsättning plats i specialanpassad förskola, grundsärskola, fritids, korttidstillsyn och korttidsvistelse.

Assistanspodden-avsnitt-nr-6.jpg

Avsnittet publicerades i april 2019.


 

4. Personlig assistans och sondmatning

I det fjärde avsnittet av Assistanspodden pratar Antonia och Anthony om personlig assistans och sondmatning. Vi får svar på varför det är viktigt att reda ut om sondmatning kan vara ett grundläggande behov eller ej.

Assistanspodden-avsnitt-nr-5.jpg

Avsnittet publicerades i mars 2019.


 

3. Personlig assistans och föräldraansvar

I detta avsnitt av Assistanspodden pratar vi om vad föräldraansvar är och hur mycket ansvar man ska ha som förälder till ett barn med personlig assistans.

Assistanspodden-avsnitt-nr-4.jpg

Avsnittet publicerades i februari 2019.


 

Två specialavsnitt om LSS-utredningen

I det första specialavsnittet om LSS-utredningen diskuterar Antonia och Anthony hur de nya förslagen påverkar personlig assistans som insatsen ser ut idag. Vilka kommer ha rätt till personlig assistans om förslagen blir verklighet och i vilken omfattning?

I det andra avsnittet om LSS-utredningen diskuterar Antonia och Anthony hur de föreslagna insatserna i LSS är utformade och vilka som kan få dem. Hur skiljer sig dessa mot personlig assistans som det ser ut idag och vilka fördelar eller nackdelar kan det innebära för den som behöver hjälp?

Assistanspodden-avsnitt-nr-3-LSS1.jpg Assistanspodden-avsnitt-nr-3-LSS2.jpg

Båda avsnitten publicerades i januari 2019.


 

2. Vad är ett grundläggande behov?

I det andra avsnittet av Assistanspodden pratar vi om vad som är skillnaden mellan ett grundläggande och ett övrigt behov. Vi funderar över gränsdragningen mellan behoven och varför det är så viktigt att veta hur många minuter varje moment tar vid bedömningen av rätten till personlig assistans.

Assistanspodden-avsnitt-nr-2.jpg

Avsnittet publicerades i november 2018.


 

1. Vad innebär personlig assistans?

I det första avsnittet av Assistanspodden med Antonia och Anthony förklarar vi vad assistans är och vem som kan få personlig assistans. Vi tar upp det delade ansvaret mellan Försäkringskassan och kommunerna, pratar om assistansyrket och spånar om assistansens framtid.

Assistanspodden.jpg

Avsnittet publicerades i oktober 2018.