Hem

Kontaktuppgifter

Kontakta oss

Fler kontaktuppgifter

Två personer fikar utomhus

Humanas egen podcast om personlig assistans är för alla, oavsett förkunskaper.

Har du förslag på ämnen till podden eller har du någon fråga? Maila till marknadassistans@humana.se så kanske vi tar upp just dina frågor.

 

Här hittar du alla avsnitt av Assistanspodden

Poddavsnitt 2023

Väntesorg.

I det här avsnittet av Assistanspodden pratar Anna Pella om begreppet "Väntesorg". Anna utgår ifrån sin bok med samma namn.
Det känslosamma ämnet att leva med ovissheten om ens barns livslängd, särskilt när barnet har en svår flerfunktionsnedsättning. Boken, skriven som dagboksanteckningar riktade till dottern Agnes, berättar om föräldrarnas kamp och känslor när de förbereder sig för Agnes vuxenliv, samtidigt som de är medvetna om att tiden är begränsad och de kommer att förlora henne.

Poddavsnitt 2023

Sorgbearbetning. 

Varför finns sorg och vad gör man när sorgen tar över livet? Vi samtalar med Jeffrey Norén som är Leg. Psykoterapeut och arbetar med hur man hanterar sorgeprocesser. 
 

Poddavsnitt 2023

Att flytta hemifrån.

Hur fungerarar det när unga vuxna med funktionsnedsättning ska flytta hemifrån?
I senaste avsnittet av Assistanspodden delar Roger Magnusson Falconer med sig av sina bästa tips och berättar om hur det gick till när hans son Felix skulle flytta hemifrån.

Poddavsnitt 2022

Avsnitt 14 – Stärkt assistans- fler kan få rätt till personlig assistans. 

Visste du att fler kan få rätt till personlig assistans? I det här avsnittet av assistanspodden intervjuar vi Humanas chefsjurist, Josefin Mikaelsson om den nya lagen Stärkt assistans.

Poddavsnitt 2022

Avsnitt 13 – Arbetsmiljö och personlig assistans. 

Personlig assistans blir aldrig bättre än de assistenter man har. För att det ska bli så gäller det att alla mår bra, både den som har assistans och de personliga assistenterna. En inte alltid enkel fråga då assistenten ska ta hänsyn till kundens integritet och familj samtidigt som det är deras arbetsplats.

I det här avsnittet ska vi titta lite djupare på vad det innebär att vara personlig assistent och hur deras arbetsmiljö ser ut. Erik samtalar med Arbetsmiljöutvecklare Eva Larsson som arbetar med dessa frågor på Humana.

Poddavsnitt 2022

Avsnitt 12 – Livet med assistans

I årets första avsnitt av Assistanspodden får vi lära känna Gunilla Hårdberg. Gunilla berättar om sin resa med personlig assistans och varför hon brinner för funkisfrågor. Hon delar även med sig av sina bästa tips för att skapa ett bra samspel mellan assistent och kund.

1. Vad innebär personlig assistans?

I det första avsnittet av Assistanspodden med Antonia och Anthony förklarar vi vad assistans är och vem som kan få personlig assistans. Vi tar upp det delade ansvaret mellan Försäkringskassan och kommunerna, pratar om assistansyrket och spånar om assistansens framtid.

Avsnitt 1 - vad innebär personlig assistans?

Avsnittet publicerades i oktober 2018.

 

Poddavsnitt 2020

Avsnitt 11 – Summering av 2020

I årets sista avsnitt av Assistanspodden får vi lära känna Jonatan som vikarierar för Josefin och som tillsammans med Anthony summerar det händelserika assistansåret 2020! Hur har januariavtalet påverkat den personliga assistansen? Vad innebär ett statligt huvudmannaskap? Vad är den statliga utredningen om personliga assistenters arbetsvillkor och vad händer egentligen med LSS-utredningen? Svaren på detta och en hel del annat får ni här!

Avsnittet publicerades i december 2020.


 

Avsnitt 10 – Erik Wahlgren gästar Assistanspodden

Erik Wahlgren har jobbat många år på Humana Assistans och har haft många roller genom åren. På senare tid har Erik jobbat med föreläsningar och assistansrådgivningen. I detta avsnitt gästar han podden och berättar mer om alla de samtal och människor han mötts av under åren.

Avsnittet publicerades i november 2020.


 

Poddavsnitt 2020

Avsnitt 9 – Tidsbegränsningar av beslut

I detta avsnitt av Assistanspodden beskriver Josefin och Anthony den för LSS-insatserna så viktiga och grundläggande kontinuitetsprincipen. De problematiserar även hur en ordning att alltid tidsbegränsa beslut om personlig assistans riskerar att sätta rättssäkerheten ur spel för den som är beroende av stödinsatserna.

Avsnitt 9 – Tidsbegränsningar av beslut

Avsnittet publicerades i oktober 2020.


 

Avsnitt 8 – LSS-utredningen ute på remiss

Anthony leder numera Assistanspodden tillsammans med Josefin och i dagens avsnitt tar duon upp LSS-utredningen som nu är ute på remiss.
Trots att beslutet att utredningen ska gå på remiss fått utstå en del kritik från olika håll tar Josefin och Anthony i avsnittet samtidigt upp flera positiva saker med att den är på remiss. Remissvaren på utredningen ska lämnas in senast den 12 november.

Avsnittet publicerades i september 2020.


 

Avsnitt 7 – Josefin Mikaelsson gästar Assistanspodden

I höstens första poddavsnitt gästas Antonia och Anthony av Human Assistans chefsjurist, Josefin Mikaelsson som gillar assistans i all dess former och brinner för att den som behöver assistans också ska få det. När Josefin var 17 år sommarjobbade hon på ett sommarläger för handikappade (ja det hette så på den tiden), det var då hon kom i kontakt med personlig utformat stöd för personer med funktionsnedsättning för första gången.
Josefin har själv en son med funktionsnedsättning, vilket till stor del är anledningen till att hon blev jurist.

Avsnittet bjuder dessutom på en överraskande nyhet.

Avsnitt 7 – Josefin Mikaelsson gästar Assistanspodden

Avsnittet publicerades i augusti 2020.


 

Avsnitt 6 – Högsta förvaltningsdomstolens syn på sminkning och epilepsi

Detta är vårens sista avsnitt och därefter tar Assistanspodden sommaruppehåll. Podden är tillbaka igen i början av augusti. I detta intressanta avsnitt tar Antonia och Anthony upp hur Högsta förvaltningsdomstolen bedömde de grundläggande behoven i förhållande till sminkning och epilepsi.

Avsnitt 6 – Högsta förvaltningsdomstolens syn på sminkning och epilepsi

Avsnittet publicerades i juni 2020.


 

Avsnitt 5 – Mario gästar Assistanspodden

Mario Braga är kund hos Humana och har haft assistans i lite mer än 15 år och besöker Assistanspodden där han berättar om hur det är att leva med sin blodsjukdom som heter Sicklecellanemi. Mario berättar också om ett projekt som han arbetar mycket för, att det ska finnas ett ställe där funktionsnedsatta människor kan träffas och ha trevligt tillsammans under en kväll.

Avsnitt 5 – Mario gästar Assistanspodden

Avsnittet publicerades i maj 2020.


 

Avsnitt 4 – Personlig assistans – igår, idag och i framtiden

I detta avsnitt gästas Assistanspodden av Sveriges tidigare socialminister Bengt Westerberg som införde personlig assistans som en stödinsats i lagen. Bengt berättar i avsnittet om assistansens framväxt under 90-talet och kommenterar även hur han ser på assistansen idag och vad han förväntar sig av framtiden. 

Avsnitt 4 – Personlig assistans – igår, idag och i framtiden

Avsnittet publicerades i april 2020.


 

Extrainsatt assistanspodd angående Coronaviruset

I detta extrainsatta avsnitt av assistanspodden svarar Eva Nilsson Bågenholm leg läkare och Humanas kvalitetsdirektör på frågor som rör Coronaviruset kopplat till personlig assistans

Avsnittet publicerades i mars 2020.


 

Avsnitt 3 – ABH, Utbildning och rådgivning gästar Assistanspodden

Anna Barsk Holmbom driver företaget ABH – Utbildning och rådgivning sedan 2012. I detta avsnitt gästar hon Assistanspodden och berättar om sin verksamhet och som sitt driv inom assistansen.
Redan 1989, långt innan LSS var påtänkt fick Anna kontakt med assistansen då hon själv fick ett spännande jobb som personlig assistent nere i Skåne.
Det var den 35-årige mannen med personlig assistans som väckte Annas intresse för assistansen och det var så det började.

Avsnitt 3 – ABH, Utbildning och rådgivning gästar Assistanspodden

Avsnittet publicerades i mars 2020.


 

Avsnitt 2 – Intressegruppen för assistansberättigade (IFA) gästar Assistanspodden

Antonia och Anthony är på resande fot och denna gång är Assistanspodden i Umeå, där träffar de träffar Sophie Karlsson. Sophie jobbar på Intressegruppen för assistansberättigade (IFA) som är en förening för personer med behov av personlig assistans. Hon berättar bland annat om IFA:s ständiga arbete med att förbättra den personliga assistansen genom kontakter med politiker och myndigheter.

Avsnitt 2 – Intressegruppen för assistansberättigade (IFA) gästar Assistanspodden

Avsnittet publicerades i februari 2020.


 

Specialavsnitt

I detta avsnitt gästas Antonia av Lars Lööw som nyligen släppt utredningen ”Översyn över yrket personlig assistent”. I avsnittet berättar Lars om hans uppdrag som utredare och vad de i utredningen har kommit fram till bl.a. gällande personliga assistenters arbetsmiljö och arbetsvillkor. Han berättar också om vilka förslag till förändringar som lyfts i utredningen.

Specialavsnitt

Avsnittet publicerades i januari 2020.


 

1. Rekrytering

I årets första avsnitt av Assistanspodden gästar Sara Kopp våra jurister, där hon berättar om hur det är att jobba som rekryteringsansvarig på Humana. Vad går hennes jobb ut på? Hur går processen till? Vilka utmaningar finns i jobbet? Dessa är några av frågorna som Sara ger svar på.

1. Rekrytering

Avsnittet publicerades i januari 2020.


 

Poddavsnitt 2019

12. 2019 har varit ett händelserikt år för assistansen, men vad hände egentligen? 


I året sista avsnitt av Assistanspodden summerar Antonia och Anthony de 9 avsnitt och 3 specialavsnitt som gjordes under 2019.
Året inleddes bland annat med två specialavsnitt om LSS-utredningen där Antonia och Anthony diskuterade hur de nya förslagen skulle påverka den personliga assistansen som insats. Assistanspodden gästades sedan under våren av Annika Zetterlund och programmet handlade om tillgänglighet och Humanas Tillgänglighetsbarometer. Tillgänglighetsbarometern är en årlig undersökning där Humana kartlägger Sveriges kommuners tillgänglighetsarbete. Andning och sondmatning var också ett ämne som diskuterades flitigt under året och till slut blev även andning ett grundläggande behov, från den 1 november 2019.

Avsnitt 12 - 2019 har varit ett händelserikt år för assistansen, men vad hände egentligen?

Avsnittet publicerades i december 2019.


 

11. Andning och sondmatning


Från och med 1 november 2019 trädde en ny lag i kraft – andning blev ett grundläggande behov, i detta avsnitt pratar Antonia och Anthony om just detta. Förutom att andning nu är ett grundläggande behov är det redan nu nya förändringar på gång och ett förslag har presenterats om att både sondmatning och andning ska bedömas som grundläggande behov i sin helhet från och med 1 juli 2020. I avsnittet berättar Antonia och Anthony mer om detta och lyfter samtidigt ett varningens finger över delar av förslaget som de bedömer kan få allvarliga konsekvenser för assistansens framtid.

Avsnitt 11- Andning och sondmatning

Avsnittet publicerades i november 2019.


 

10. Kommunikation och ingående kunskap


I detta omfattande avsnitt pratar om Antonia och Anthony om två grundläggande behov – kommunikation och ingående kunskap. Kommunikation som ett  grundläggande behov handlar om att kunna skapa och upprätthålla sociala kontakter.

Avsnitt 10 - Kommunikation och ingående kunskap

Avsnittet publicerades i oktober 2019.


 

9. Ändrande förhållanden


I dagens avsnitt pratar Antonia och Anthony om väsentliga förändringar och hur ditt beslut om personlig assistans kan förändas vid en flytt till en annan kommun.

Avsnitt 9 - Ändrande förhållanden

Avsnittet publicerades i september 2019.


 

6. Omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning


Antonia och Anthony får mycket frågor om omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning i det sjätte avsnittet av Assistanspodden försöker våra jurister reda ut vad dessa ersättningar är för något innebär i praktiken.

Avsnitt 6 - Omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning

Avsnittet publicerades i maj 2019.


 

8. Andning och sondmatning


Det finns ett lagförslag om att andning ska bli ett grundläggande behov. I dagens avsnitt pratar Antonia och Anthony om varför andning ska bli ett grundläggande behov och vad har sondmatning med saken att göra?

Avsnitt 8 - Andning och sondmatning

Avsnittet publicerades i augusti 2019.


 

7. Beviljad assistans - vad händer sen?


Vad händer efter att man har fått ett beslut om personlig assistans? Och hur arbetar en personlig assistent? Hur resonerar man när man rekryterar personliga assistenter? Detta och mycket mer ska Anthony och Antonia reda ut i detta avsnitt, tillsammans med gästen Jenny Ponce Godocito, Kund-och assistentansvarig på Humana Assistans.

Avsnitt 7 - Beviljad assistans - vad händer sen?

Avsnittet publicerades i juli 2019.


 

Specialavsnitt om tillgänglighet


Assistanspodden gästas programmet av Annika Zetterlund och programmet handlar om tillgänglighet och Humanas Tillgänglighetsbarometer. Tillgänglighetsbarometern är en årlig undersökning där Humana kartlägger Sveriges kommuners tillgänglighetsarbete.

Specialavsnitt om tillgänglighet

Avsnittet publicerades i juni 2019.


 

5. Habiliteket gästar Assistanspodden

I dagens avsnitt av Assistanspodden får Antonia och Anthony besök från Habiliteket som berättar om sin verksamhet. Habiliteket erbjuder barn med flerfunktionsnedsättning plats i specialanpassad förskola, grundsärskola, fritids, korttidstillsyn och korttidsvistelse.

Avsnitt 5 - Habiliteket

Avsnittet publicerades i april 2019.


 

4. Personlig assistans och sondmatning

I det fjärde avsnittet av Assistanspodden pratar Antonia och Anthony om personlig assistans och sondmatning. Vi får svar på varför det är viktigt att reda ut om sondmatning kan vara ett grundläggande behov eller ej.

4. Personlig assistans och sondmatning

Avsnittet publicerades i mars 2019.


 

3. Personlig assistans och föräldraansvar

I detta avsnitt av Assistanspodden pratar vi om vad föräldraansvar är och hur mycket ansvar man ska ha som förälder till ett barn med personlig assistans.

Avsnitt 3 - personlig assistans och föräldraansvar

Avsnittet publicerades i februari 2019.


 

Två specialavsnitt om LSS-utredningen

I det första specialavsnittet om LSS-utredningen diskuterar Antonia och Anthony hur de nya förslagen påverkar personlig assistans som insatsen ser ut idag. Vilka kommer ha rätt till personlig assistans om förslagen blir verklighet och i vilken omfattning?

I det andra avsnittet om LSS-utredningen diskuterar Antonia och Anthony hur de föreslagna insatserna i LSS är utformade och vilka som kan få dem. Hur skiljer sig dessa mot personlig assistans som det ser ut idag och vilka fördelar eller nackdelar kan det innebära för den som behöver hjälp?

LSS-special 1 och 2 Assistanspodden avsnitt nr 3 LSS

Båda avsnitten publicerades i januari 2019.


 

2. Vad är ett grundläggande behov?

I det andra avsnittet av Assistanspodden pratar vi om vad som är skillnaden mellan ett grundläggande och ett övrigt behov. Vi funderar över gränsdragningen mellan behoven och varför det är så viktigt att veta hur många minuter varje moment tar vid bedömningen av rätten till personlig assistans.

Avsnitt 2 - vad är ett grundläggande behov?

Avsnittet publicerades i november 2018.