Hem

Kontaktuppgifter

“Jag var som en vissen blomma när jag kom till Klinta”

Publicerad: 2024-03-19

I tio år hade Mikaela ett missbruk, hon är idag 32 år och är sedan åtta månader ren. Under fyra månader bodde hon och fick behandling på Humanas boende Klinta HVB, en tid som gett goda förutsättningar till ett gladare och mer innehållsrikt liv. Det här är hennes resa.

Missbrukets tid och vägen till förändring

Mikaela har under många år arbetat inom vården och levt ett aktivt liv, bland annat spelade hon fotboll i 18 år. Efter en häloperation och ändrade familjeförhållanden förändrades hennes förutsättningar. Hon började arbeta mer vilket gjorde att övertidstimmarna tog ut sin rätt, hon blev utbränd. I samband med operationen hade hon kommit i kontakt med smärtstillande. Något som fungerade som ett ångestdämpande medel i alla de känslor som bubblade inom henne. Hon utvecklade ett beroende och valde att missbruka regelbundet.

– När människor runt mig fick veta att jag tog droger vände de mig ryggen i stället för att försöka fånga upp mig i mitt mående. Det gjorde att jag gömde mitt beteende ännu mer och ljög för min familj om mitt liv, berättar Mikaela.

Sakta skapades bredare klyftor i både vänskaps- och familjerelationer. Hon tappade kontakten helt med sin syster och hennes föräldrar hade svårt att veta hur de skulle hjälpa henne. Mitt i detta träffade hon en partner som introducerade henne för tyngre droger. Sommaren 2023 begick Mikaela självmordsförsök vilket nästan ledde till att hon förlorade sitt liv. Läkarna sa att hon hade änglavakt.

– Det var någonstans här mina ögon öppnades och jag beslutade mig för att jag ville förändra mitt liv. Jag försökte ta kontakt med min familj igen och accepterade behandlingen på HVB, jag var ärlig mot mig själv, säger Mikaela.

Vändpunkten

I början av augusti kom hon till Klinta HVB. Hon var i ett väldigt dåligt tillstånd och mådde inte alls bra. Hon har social fobi och tyckte att det i början var svårt att hitta sin plats trots ett varmt välkomnande.

– Det som fick allt att vända för mig var de individuella behandlingsmötena och framförallt arbetet med ångesthantering. Jag hade erfarenhet från behandlingshem tidigare men då satt man mer i grupp. Personalen spelade också en avgörande roll för mig. De stöttade mig enormt, och såg mig verkligen för den jag är, berättar Mikaela.

Behandlingsplanen och återhämtningen

Som en del i behandlingsplanen för Mikaela fick hon bland annat ta del av återfallsprevention (ÅP), NADA-akupunktur, motiverande samtal (MI) och ångesthantering. Hon gick i terapi två gånger i veckan där hon lärde sig ifrågasätta sina val och fick verktyg för hur hon kan tänka i olika situationer. Mycket fokus låg också på träning, välmående och aktivering. Hon fick besöka verksamhetens aktivitetscenter där hon hittade tillbaka till sitt intresse för att skissa och måla.

Tavla målad av Mikaela som beskriver hennes resa. 

– Det har verkligen blivit ett utlopp för mig nu när jag är utskriven. Både det kreativa och träningen är väldigt viktig för mig. Jag har lärt mig att jag behöver hitta annat som fyller mitt liv och ta bort fokus från sådant som inte får mig att må bra. Här har ångesthanteringen verkligen hjälpt till och gjort att jag kunnat hitta mina egna strategier. De sa att jag var som en vissen blomma när jag kom till Klinta, men att jag sedan blommade ut och blev en helt ny människa, säger Mikaela.

Framtiden: ett liv i förändring

Mikaela bor nu själv med målet att börja arbetsträna och kanske att börja plugga, gärna till behandlingspedagog. Hon utmanar sig själv med att regelbundet gå på NA-möten (anonyma narkomaner), något hon också uppmuntrar andra att ta del av.

– Det var väldigt svårt för mig i början men jag har insett att det är ganska skönt att bara gå dit. Jag behöver inte säga något om jag inte vill men kan få lyssna in och dela med mig om jag behöver. Det blir en påminnelse om vilken väg jag är på, berättar hon.


Om Klinta HVB

Klinta HVB är inriktat på samsjuklighet i form av missbruk i kombination med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), ofta även psykisk ohälsa. Verksamheten erbjuder flera boningshus och kan därmed erbjuda en flexibilitet för vuxna män och kvinnor i att bo under samma tak eller separat under behandlingstiden. Precis som den behandling Mikaela fick ta del av så ligger stort fokus på att hitta insatser som passar för varje individ och som ger god behandling. Målet är att skapa en stabil grund för en ökad livskvalitet och en positiv riktning framåt i livet.

Läs mer här