Hem

Assistenten Marilyn sitter på en vit stol

Många av Humanas assistenter har arbetat i flera år, medan andra jobbar som personliga assistenter under studietiden. En av dem är Marilyne. Hon har nu arbetat hos Åke, som har ALS, i två år.
– Jag har lärt mig så otroligt mycket. Jag trodde aldrig att jag skulle trivas så bra som jag gör, säger hon och ler stort.

Åke har en positiv inställning till livet och väljer att kalla sin sjukdom för "Allt Löser Sig". I själva verket är ALS en förlamningssjukdom, där de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som styr musklerna bryts ned. Orsaken är inte känd och ingen bot finns. Det innebär att det på många sätt är ett tungt arbete. Du arbetar med någon med smärta som bara blir värre. Inte det lättaste jobbet skulle man kunna tänka, men Marilyne tänker precis tvärtom.
– Jag har lärt mig att även om du är i en situation där du inte vill vara så kan du ändå vara glad och ha ett rätt bra liv. Det har jag verkligen tagit till mig. Åke har en så bra inställning till livet.

Marilyne växte upp i Stockholm och har nu flyttat tillbaka för att studera efter några år på resande fot. Hon går historieprogrammet vid Stockholms universitet och sökte ett extrajobb för att slippa vara beroende av studielån. Tanken var att det skulle vara ett extrajobb, men idag jobbar hon heltid och studerar heltid. 
– Jag får energi av att jobba. Jag är så tacksam att få vara en person som Åke litar på. Det betyder så mycket att han blir glad när han ser mig.

Tar inget för givet längre

Att vara personlig assistent skiljer sig väldigt mycket åt beroende på kunden. Att finnas till hands för ett barn med grav autism är inte samma sak som att arbeta för någon som är mitt i livet med jobb och familj. Oavsett kund behöver du som personlig assistent ha förståelse för andras människors situation. Marilyne har lärt sig att inte ta saker i livet för givet längre.
– Man vet aldrig vad människor har med sig i bagaget. Idag försöker jag ännu mer att vara snäll mot alla människor.