Niclas sitter i sin rullstol och assistenten sitter i soffan

Nicke och Sebbe gillar att hänga

Tillbaka till bli kund

Niclas är beroende av sin assistent för att klara vardag och fritidsaktiviteter.

Duchennes muskeldystrofi är en medfödd sjukdom som framför allt drabbar pojkar. Sjukdomen orsakas av att kroppen inte kan producera proteinet dystrofin. Det gör att musklerna successivt bryts ner och den sjuke får svårt att röra sig.
– Det är därför jag sitter i rullstol, berättar Niclas.

Niclas är 21 år och bor i Stockholm. Förra året gick han ut gymnasiet efter att ha läst på Samhäll och media. På fritiden gillar han att se på film, spela tv-spel, gå på museer och umgås med vänner. På grund av sin sjukdom är han beroende av assistans för att klara vardagen och fritidsaktiviteter.
– Bara sånt som att gå på toa eller ta fram nåt ur min ryggsäck funkar inte utan assistans.

– Jag hjälper ju till med det mesta, säger Niclas assistent Sebastian. Jag lagar mat, hjälper Nicke att äta ... ja, egentligen allt det där som man gör själv utan att tänka på.

Ett givande jobb

Sebastian berättar att han har valt att jobba som personlig assistent för att det är givande och för att han verkligen gillar att jobba med människor.
– Jag går alltid hem efter jobbet med känslan av att jag har gjort något bra, säger han.

Killarna är överens om att en riktigt bra assistent är någon som inte märks, utan blir som en del av familjen.
– Det är viktigt att jag är noggrann och gör jobbet på ett säkert sätt, så som Niclas vill ha det, menar Sebastian. Annars är det bra om man är omtänksam, trevlig och tänker på att det är en människa man har att göra med.

En förutfattad mening Sebastian tror att många har om yrket är att det mest handlar om förflyttningar.
– Några tunga lyft är det inte, säger Niclas, för det har vi hjälpmedel till. Använder vi inte dem får jag också ont, så det är bra för både mig och assistenten.

– Man tänker nog inte heller att man kommer att få en relation till sin kund. Men allt det andra är också jobb, till exempel när man sätter på popcorn och kollar film tillsammans. Då är det ju som att vi bara hänger, det är fint, säger Sebastian.

Tryggt alternativ med gott rykte

Niclas fick sin första rullstol när han var sju eller åtta år gammal och det var hans föräldrar som valde Humana som assistansanordnare då det kändes som ett tryggt alternativ med ett gott rykte. Och hittills har allt fungerat bra, enligt Niclas mamma.

Själv är han så van vid rullstolen nu att han inte tänker på den. Han tycker inte heller att det är särskilt många som kommenterar att han sitter i rullstol, men att barn kan vara nyfikna.
– Jag tror inte att folk vågar. Det kanske känns konstigt att gå fram till en främmande människa på stan och fråga en sån sak. Fast det är klart, ibland vore det kul att synas mer.

En framtida regissör, kanske

Något Nicke och Sebbe gärna gör när de hänger är just att se på film eller spela tv-spel. Niclas är en riktig idéspruta och intressena kretsar kring film och musik. Hittills har han har spelat in låten Long time ago och gjort en video till den. På ungdomsgården Träffstugan i Sköndal, dit Niclas brukar åka, finns det en studio man kan låna.
– Jag håller också på att göra en cover av Shape of you med Ed Sheeran, säger han och spelar upp en snutt från iPaden, där han sjunger med klar stämma.

– Jag har sjukt bra hörsel och gehör. Jag hör direkt vilken låt det är som spelas. Det är min superkraft.

Niclas har även funderingar på att starta en Youtube-kanal där han recenserar spel och film.
– Eller så ska jag bli regissör, typ som nästa Steven Spielberg eller Tarantino. Det ska vara spänning och intriger som i Game of thrones.

Efter en studs funderande utbrister han:
– Jag kom på en grej! När de spelar in en ny Beckfilm kan jag vara Beck. Tänk dig, Martin Beck som har en funktionsnedsättning och sitter i rullstol. Wow!

Se filmen med Niclas och Sebastian

Se filmen med Niclas och Sebastian

Varför välja Humana för personlig assistans?

 1. Humanas assistansrådgivning ger dig svar på dina frågor om funktionsnedsättningar, personlig assistans och vilka rättigheter du eller din närstående har. 

  Vi har gedigen kunskap om allt som rör lagar och regler kring personlig assistans och LSS. Med Sveriges största juristkår till ditt förfogande kan vi ge dig bästa garantin för ett rättvist beslut. Vill du prata med en jurist redan idag? Ring oss på 020-70 80 87. Vår assistansrådgivning är en kostnadsfri tjänst.

 2. Du ska ha assistenter du trivs med. Våra rekryterings- och bemanningsansvariga är specialiserade på rekrytering. Det är svårt att rekrytera idag, men vi har bättre förutsättningar än någon annan. Vi har dessutom jour dygnet runt, du ska aldrig riskera att stå ensam.

  Vi utbildar assistenter och har kvalificerade utbildningar genom Humana Academy. Det är populärt att jobba som personlig assistent hos oss.

  Söker du jobb? 

 3. Vi anordnar många roliga evenemang för våra kunder i hela Sverige. Det är allt från julbord till sommarfester, motionslopp, sommarläger och mindre träffar som vi bjuder in till året runt.

  Här hittar du alla våra event.

Erik Wahlgren, informatör och rådgivare
Assistansrådgivningen Erik Wahlgren 020-70 80 87

Hittar du inte ditt län hos någon av våra informatörer kontakta assistansrådgivningen. Erik har 20 års erfarenhet av assistansfrågor och LSS, 

Vi kan tyvärr inte ta emot jobbansökningar via våra informatörer, assistansrådgivningen eller kontaktformuläret. Söker du jobb? vänligen gå till jobbportalen