Hem 020-30 31 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter
Two people swinging outdoors.

Vi är det assistansbolaget som flest väljer

Våra kunders trygghet och frihet står alltid i fokus. Som kund hos Humana får du hjälp med det du behöver. Det kan vara allt från rekrytering och administration till juridiskt stöd. Vår uppgift är att förenkla ditt liv, vi finns där du finns – när det behövs.

Av alla privata assistansbolag har flest personer med behov av assistans valt Humana. Vi har lång erfarenhet i branschen, bred kompetens kring funktionsnedsättningar och viktig kunskap om lagar och regler. Hos oss har du alltid engagerade medarbetare som vill göra skillnad i din vardag.

 • Trygghet och service – dygnet runt
 • Hög kvalitet med engagerad och kompetent personal
 • Ingen bindningstid

Jobba på Humana

Lediga tjänster över hela landet!

Sök jobb

Att bli kund hos Humana Assistans är enkelt

Klicka på menyn nedan för att ta kontakt med din lokala informatör så hjälper vi dig.

Därför ska du välja personlig assistans från Humana

 1. Humanas assistansrådgivning ger dig svar på dina frågor om funktionsnedsättningar, personlig assistans och vilka rättigheter du eller din närstående har. 

  Vi har gedigen kunskap om allt som rör lagar och regler kring personlig assistans och LSS. Med Sveriges största juristkår till ditt förfogande kan vi ge dig bästa garantin för ett rättvist beslut. Vill du prata med en jurist redan idag? Ring oss på 020-70 80 87. Vår assistansrådgivning är en kostnadsfri tjänst.

 2. Du ska ha assistenter du trivs med. Våra rekryterings- och bemanningsansvariga är specialiserade på rekrytering. Det är svårt att rekrytera idag, men vi har bättre förutsättningar än någon annan. Vi har dessutom jour dygnet runt, du ska aldrig riskera att stå ensam.

  Vi utbildar assistenter och har kvalificerade utbildningar genom Humana Academy. Det är populärt att jobba som personlig assistent hos oss.

  Söker du jobb? 

 3. Vi anordnar många roliga evenemang för våra kunder i hela Sverige. Det är allt från julbord till sommarfester, motionslopp, sommarläger och mindre träffar som vi bjuder in till året runt.

  Här hittar du alla våra event.

Har du frågor kring personlig assistans?

Kontakta vår kostnadsfria rådgivning.

A man wearing glasses
Assistansrådgivningen Erik Wahlgren 020-70 80 87


Vi kan tyvärr inte ta emot jobbansökningar via assistansrådgivningen. 

Söker du jobb, vänligen gå till jobbportalen

Bild på Kolmårdens entré
 1. Idag skiljer man på begreppen funktionshinder och funktionsnedsättning. Funktionshinder är inte en egenskap hos en person. Istället är det miljön som kan vara funktionshindrande. Det kan handla om brister i tillgänglighet till exempel offentliga lokaler, information, möjligheten till arbete, och så vidare. 

  Med funktionsnedsättning menas en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. 

  Sjukdom eller funktionsnedsättning?
  Skillnaden mellan en sjukdom och en funktionsnedsättning är att sjukdomar vanligen är övergående, medan en funktionsnedsättning kan innebära livslånga nedsättningar av funktioner.

  En funktionsnedsättning kan ge konsekvenser för personens möjligheter att utföra olika aktiviteter och begränsa möjligheten att leva det liv man egentligen vill leva.

  Får man personlig assistans om man har en funktionsnedsättning? 
  Många påverkas inte nämnvärt av sin funktionsnedsättning medan andra inte klarar sig på egen hand utan är beroende av olika insatser där personlig assistans är en av dem.

 2. Om du har en omfattande funktionsnedsättning och inte själv klarar din vardag kan du ha rätt till personlig assistans. Det innebär att du har en eller flera assistenter som hjälper dig. Syftet med personlig assistans är att du ska leva ett så självständigt liv som möjligt, på dina egna villkor. 

  Vad gör personliga assistenter?
  En personlig assistent hjälper dig med det du inte klarar av själv på grund av din funktionsnedsättning. Du ska så långt det är möjligt kunna leva ditt liv som alla andra. Dina assistenter hjälper dig dina grundläggande behov som att tvätta och klä dig, kommunicera med andra och förflytta dig. Du kan dessutom ha rätt till hjälp med andra personliga behov som träning, fritidsaktiviteter, arbete, hushållsarbete och att umgås med familj och vänner.

  Du bestämmer vem som ska arbeta som assistent hos dig, vad han eller hon ska göra, samt när och hur det ska göras.

 3. Rätten till personlig assistans regleras i LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. För att ha rätt till personlig assistans ska du kunna intyga att du tillhör en så kallad personkrets och att du behöver hjälp med dina grundläggande behov.

  De tre personkretsarna som kan ge rätt till personlig assistans:
  • Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd. 
  • Personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder orsakad av yttre våld eller kroppslig sjukdom. 
  • Personer med andra varaktiga och omfattande fysiska eller psykiska funktionshinder som inte beror på normalt åldrande, och som medför betydande svårigheter i den dagliga livsföringen.
  Grundläggande behov som ger rätt till personlig assistans:
  • Hjälp med personlig hygien
  • Måltider
  • Att klä på av och på sig
  • Att kommunicera med andra
  • Hjälp med att andas
  • Annan hjälp som förutsätter ingående kunskap om den funktionshindrade

  Du får inte ha fyllt 65 år när du gör din ansökan om personlig assistans.

  Om du enligt Försäkringskassan bedöms behöva hjälp med grundläggande behov i mer än 20 timmar i veckan beviljas du assistansersättning. Har du inte behov av hjälp i mer än 20 timmar i veckan kan du söka personlig assistans genom din kommun.

  Det är inte alltid helt enkelt att själv sätta sig in i hur lagarna fungerar. På Humana har vi Sveriges största samlade juridiska kompetens inom personlig assistans och svarar gärna på dina frågor.

 4. Kostnaden för din personliga assistans betalas av antingen kommunen eller Försäkringskassan beroende på hur stort ditt behov är. Du betalar alltså inget själv och din inkomst eller förmögenhet påverkar inte hur många assistanstimmar du beviljas.

 5. Det är Försäkringskassan eller din kommun som avgör om du har rätt till personlig assistans. Behöver du färre än 20 timmar i veckan för dina grundläggande behov är det din kommun som beslutar om du får assistans, i annat fall är det Försäkringskassan.

  Assistansbedömningen
  För att din rätt till assistans ska prövas behöver du göra en skriftlig ansökan. Vi på Humana har i över tio år hjälpt personer med funktionsnedsättningar att söka personlig assistans och hjälper dig gärna kostnadsfritt med din ansökan och förberedelserna inför din assistansbedömning. Det kan också vara skönt att ta hjälp av någon i kontakten med myndigheterna. När du vänder dig till oss blir en av våra jurister ditt ombud. Vi kan också hjälpa dig att överklaga i de fall där du inte är nöjd med det beslut som fattats och där vi ser att det finns anledning till att agera.

  Så fort vi börjar arbeta med din ansökan ser vi dig som kund hos oss och för våra kunder ingår den juridiska servicen. Du betalar alltså inget för den, oavsett om du beviljas assistans eller inte. 

 6. Har du ett beslut om personlig assistans väljer du själv vem som ska utföra den. Det kan vara kommunen, en privat anordnare eller så är du själv arbetsgivare till dina assistenter.

  Fördelen med att anlita en assistansanordnare istället för att själv vara arbetsgivare är att du inte behöver sköta pappersarbete, löneutbetalningar, rekryteringar och allt annat som arbetsgivaransvar innebär. Vi på Humana tar hand om allt sådant åt dig samtidigt som du alltid har fullt medbestämmande i hur din assistans utformas.

Humana i sociala medier